Η Ουκρανία θα ζητήσει από την Τουρκία να κλείσει τα Στενά στα ρωσικά πολεμικά πλοία…


Φεβρουάριος 23, 2022. Ελλάδα.

 

Σε περίπτωση πλήρους ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, οι ουκρανικές αρχές θα ζητήσουν από την Άγκυρα να κλείσει τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια στα ρωσικά πλοία.

Αυτό δήλωσε στο Reuters ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία Βασίλ Μποντνάρ,  όπως αναφέρει η  ουκρανική «Ευρωπαϊκή Αλήθεια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο θεωρεί απειλή την παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας κοντά στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία θα ζητήσει από την Άγκυρα να εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει δύο από τα στενά της στα ρωσικά πλοία σε περίπτωση εισβολής της Μόσχας», είπε ο Μποντνάρ.

Να σημειωθεί ότι το κλείσιμο των στενών φαίνεται αδύνατο, καθώς η Ρωσία, ως κράτος της Μαύρης Θάλασσας, δεν μπορεί να απαγορευτεί η πρόσβαση στα Στενά βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ

Επομένως, το κλείσιμο των Στενών από την Τουρκία θα έμοιαζε με παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

 Ταυτόχρονα, οι πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αποτελούν επίσης κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, όπως αναφέρεται από μια σειρά από χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είπε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, την Τετάρτη ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει μέτρα κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Τουρκία  δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς της  με τη Ρωσία ή την Ουκρανία και επέκρινε τις δυτικές διπλωματικές προσπάθειες στις συνομιλίες με τη Μόσχα ως αναποτελεσματικές.


eurointegration.com.ua

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr