Ειρηνευτικές συνομιλίες: Η Ουκρανία προσφέρει ουδετερότητα, η Ρωσία περιορίζει τη στρατιωτική δράση


Μάρτιος 29, 2022. Ελλάδα.

Η τελική απόφαση ίσως ληφθεί σε μια συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι

Συνέχεια των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας - και πάλι σε ουδέτερο έδαφος, στην Κωνσταντινούπολη.

 Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Το Κίεβο προσφέρθηκε να υιοθετήσει ένα ουδέτερο καθεστώς με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.

Λίγο μετά την έναρξη των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας, ήρθε η είδηση ​​από τη Μόσχα ότι η Ρωσία μείωσε δραστικά τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στις περιοχές του Κιέβου και του Χάρκοβο προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών.

 Ωστόσο, η Μόσχα σημείωσε ότι δεν πρόκειται για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά για αποκλιμάκωση μόνο σε αυτές τις περιοχές.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας είπε ότι το Κίεβο πρότεινε στη Μόσχα να μην αντιταχθεί στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Διεξήχθησαν συνομιλίες για το καθεστώς της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, με την κατανόηση ότι τα αμφισβητούμενα ζητήματα θα πρέπει να επιλυθούν μόνο μέσω διμερών διαπραγματεύσεων και η τελική απόφαση θα ληφθεί σε συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Στην πρώτη προσωπική συνάντηση σε περισσότερες από δύο εβδομάδες, η ρωσική και η ουκρανική αντιπροσωπεία σημείωσαν σημαντική πρόοδο, δήλωσε ο οικοδεσπότης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Υπάρχει συμφωνία και κατανόηση σε ορισμένα θέματα. «Από την έναρξη των συνομιλιών, η μεγαλύτερη πρόοδος έχει σημειωθεί σήμερα», είπε ο Τσαβούσογλου.

Τα πιο δύσκολα θέματα θα συζητηθούν μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση μεταξύ των προέδρων Ζελένσκι και Πούτιν.

«Η πρόοδος που κάνετε στις διαπραγματεύσεις θα οδηγήσει στο επόμενο βήμα - μια συνάντηση ηγετών. Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε αυτή τη συνάντηση. «Ακόμη και το γεγονός ότι είστε εδώ τώρα, μαζί, αποτελεί αιτία ελπίδας για τον κόσμο και τις χώρες σας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις συνομιλίες, το Κίεβο προσφέρθηκε να υιοθετήσει ένα ουδέτερο καθεστώς με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας. Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ και δεν θα παραχωρήσει το έδαφός της σε ξένες στρατιωτικές βάσεις.

«Η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας διασφάλισης ασφάλειας θα ακολουθήσει ορισμένες διαδικασίες. Πρώτον - ένα δημοψήφισμα στο οποίο οι Ουκρανοί πολίτες να δηλώσουν τη θέση τους σχετικά με τη συμφωνία και πώς να την εφαρμόσουν. Μετά από αυτό, θα υπάρξει επικύρωση από τα κοινοβούλια των εγγυητριών κρατών και στη συνέχεια από το ουκρανικό κοινοβούλιο», εξήγησε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Η ρωσική πλευρά εξήγησε την απόφασή της να μειώσει ριζικά τις εχθροπραξίες εναντίον του Κιέβου και του Χάρκοβου με την ανάγκη να αυξηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη.

«Υποθέτουμε ότι οι σχετικές νομοθετικές αποφάσεις θα εγκριθούν στο Κίεβο και πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για περαιτέρω κανονική εργασία», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν.

Η ουκρανική πρόταση περιλαμβάνει επίσης μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας. Όλα αυτά μπορούν να τεθούν σε ισχύ μόνο με πλήρη κατάπαυση του πυρός. 

nova.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr