Θα σώσει την Ευρώπη το φυσικό αέριο της Λιβύης;


Διυλιστήριο πετρελαίου στη Λιβύη

Μάρτιος 16, 2022. Ελλάδα.

Τρίπολη.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν στρέψει την προσοχή τους στη Λιβύη για να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας τους, μακριά από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ οι Λίβυοι ελπίζουν ότι αυτό θα συμβάλει στην ώθηση της Ευρώπης να επιταχύνει την επίλυση της κρίσης της χώρας τους για να εξασφαλίσει παραγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες, γράφει αραβικό δημοσίευμα.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Λουίς Μιγκέλ Μπουένο, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη Λιβύη την επόμενη περίοδο για να διαφοροποιήσει τις πηγές φυσικού αερίου και ενέργειας της, εν μέσω της διαμάχης μεταξύ της Ένωσης και της Ρωσίας για την Ουκρανία.

 

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ήδη συνομιλίες μεταξύ της Λιβύης και της Ιταλίας ως προς αυτό στο πλαίσιο με επισκέψεις υψηλού επιπέδου για επείγουσα δράση, και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να κινηθούν για να επενδύσουν στο πετρέλαιο της Λιβύης.

Το λιβυκό πετρέλαιο ωθεί σε γρήγορη πολιτική λύση

Λίβυοι οικονομικοί και πολιτικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι η αυξανόμενη σημασία του λιβυκού πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να συμβάλει στις ευρωπαϊκές χώρες να πιέσουν τα ζητήματα στη Λιβύη προς την εξεύρεση γρήγορης πολιτικής λύσης για τη διασφάλιση της ασφάλειας των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ειδικά από τότε που οδήγησε η αστάθεια σε παλαιότερες εποχές σε πολιτοφυλακές και συμμορίες που έλεγχαν κοιτάσματα πετρελαίου ή να διαταράξουν την παραγωγή.

Η Λιβύη εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης εξαιτίας της άρνησης παράδοσης της εξουσίας του Αμπντέλ Χαμίντ αλ Νταμπάιμπα στον επικεφαλής της νέας κυβέρνησης Φατχί  Μπασάγκα  καθώς και με τη δραστηριότητα της πολιτοφυλακής να συνεχίζει να ελέγχει μια σειρά από εγκαταστάσεις στη δυτική Λιβύη.

 

Αναδιοργάνωση του πετρελαϊκού τομέα

 

Ο Λίβυος πολιτικός αναλυτής Ιμπραχίμ αλ Φιτούρι  λέει ότι η ανάγκη της Ευρώπης για φυσικό αέριο και πετρέλαιο μπορεί να την ωθήσει σε πιέσεις για γρήγορη εξεύρεση λύσης στην κρίση στη Λιβύη, καθώς τα πολιτικά ζητήματα και τα θέματα ασφάλειας μπορεί να εμποδίσουν την επιθυμία της Ευρώπης να αξιοποιήσει στο έπακρο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ο Αλ-Φιτούρι περίμενε ότι ο κόσμος δεν θα επιτρέψει να σταματήσει το λιβυκό πετρέλαιο, και αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζεται στη βελτίωση των συνθηκών του πετρελαϊκού τομέα, ο οποίος χρειάζεται εργασίες συντήρησης για διυλιστήρια και εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων.

Με τη σειρά του, ο οικονομικός εμπειρογνώμονας, Σερίφ Αράκιμπ, τόνισε την ανάγκη να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Λιβύη, να πραγματοποιηθούν σημαντικές εργασίες συντήρησης και να διερευνηθούν νέα πεδία, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο της Λιβύης στις ευρωπαϊκές εισαγωγές.

Είπε, για παράδειγμα, ότι η Ιταλία βασίζεται στο 50% του ρωσικού φυσικού αερίου για τις εισαγωγές της, ενώ η Λιβύη εξαρτάται μόνο από το 2%.

Μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας προέβλεψε ότι η οικονομία της Λιβύης θα μπορούσε να σημειώσει βελτίωση στο επίπεδο της ανάπτυξης και των εισοδημάτων εάν αυξάνονταν οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η Λιβύη έχει εκφράσει προηγουμένως την προθυμία της να αυξήσει την άντληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Libyan Oil Corporation, Μουσταφά Σανάλα, η χώρα του επικεντρώνεται στην αύξηση των ρυθμών παραγωγής φυσικού αερίου, ειδικά επειδή η Λιβύη έχει μια στρατηγική τοποθεσία κοντά στην ευρωπαϊκή αγορά και διαθέτει μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η ΕΕ προμηθεύεται το 40 τοις εκατό του φυσικού αερίου και το 30 τοις εκατό του πετρελαίου της από τη Ρωσία.



Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr