Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προτρέπει τη Μόσχα να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο στην Ουκρανία / Αντίδραση Ζελένσκι


Ρωσικό τανκ που καταστράφηκε από τους Ουκρανούς

Μάρτιος 16, 2022. Ελλάδα.

 

«Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να αναστείλει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 στο ουκρανικό έδαφος», αναφέρεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου- ICJ, σύμφωνα με την πρόεδρό του,  Τζοάν Ντονόγκου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι δικαστές αποφάνθηκαν επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει ότι άλλες δυνάμεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της ή που υποστηρίζονται από τη Μόσχα δεν θα συνεχίσουν αυτό που ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλεσε «στρατιωτική επιχείρηση».

«Το δικαστήριο γνωρίζει το μέγεθος της ανθρώπινης τραγωδίας στην Ουκρανία. Το δικαστήριο ανησυχεί βαθιά για τη χρήση βίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουκρανία, η οποία εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα βάσει του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η δικαστής Ντονόγκου.

Αν και οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές και δεν υπάρχει δυνατότητα προσφυγής, το δικαστήριο της Χάγης δεν έχει εκτελεστικές εξουσίες για την αποτελεσματική εκτέλεση τους.

Το ICJ είναι το ανώτατο δικαστήριο για την επίλυση διαφορών μεταξύ κρατών, και παρόλο που συνήθως χρειάζονται χρόνια για την επίλυση υποθέσεων, υπάρχει μια γρήγορη διαδικασία για την εξέταση αιτημάτων για «προσωρινά μέτρα», όπως αυτά από την Ουκρανία. 

Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει προσωρινά μέτρα για να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης πριν εξετάσει θεμελιώδη ζητήματα. Αν και οι αποφάσεις του ICJ είναι δεσμευτικές, το δικαστήριο δεν έχει τρόπο να εκτελέσει μια απόφαση.

Το Δικαστήριο βασίζει τα πορίσματά του κυρίως σε συνθήκες και συμβάσεις. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Σύμβαση του ΟΗΕ του 1948 για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας.

Ο Τέρι Γκιλ, καθηγητής στρατιωτικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, είπε στο Al Jazeera ότι εάν μια χώρα δεν συμμορφωθεί με την εντολή του δικαστηρίου, το άλλο κράτος (Ουκρανία) θα μπορούσε να ζητήσει δράση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Ρωσία έχει το δικαίωμα του βέτο.

Ζελένσκι: Η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί άμεσα

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας  Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε μέσω μηνύματος στο twitter γράφοντας για «πλήρη νίκη»:

«Η Ουκρανία κέρδισε μια πλήρη νίκη στην υπόθεση κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης.

Το ICJ διέταξε την άμεση διακοπή της εισβολής.

Η εντολή είναι υποχρεωτική σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί αμέσως. Η αγνόηση της εντολής θα απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr