Πρόεδρος Ισραήλ στην Τουρκία: Σημαντική για όλους μας η καλή συνεργασία και γειτονία στην Ανατολική Μεσόγειο


Μάρτιος 9, 2022. Ελλάδα.

Τελ Αβίβ.

Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκαναν κοινή δήλωση σήμερα το απόγευμα (Τετάρτη) μετά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα.

Ο Χέρτζογκ ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας χαρακτηρίστηκαν από μια «περίοδο ξηρασίας» τα τελευταία χρόνια και ο Ερντογάν, από την πλευρά του, είπε ότι ελπίζει ότι η συνάντηση μεταξύ του ίδιου και του προέδρου ήταν «σημείο καμπής» στις σχέσεις.


Χέρτζογκ: «Υπήρχε ξηρασία στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ»· Ερντογάν: «Ας ελπίσουμε ότι αυτό είναι ένα σημείο καμπής»


Στο τέλος της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Χέρτζογκ, ο Ερντογάν είπε ότι ο αντισημιτισμός είναι «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και είπε ότι οι Παλαιστίνιοι ήταν το κεντρικό μέρος της συνομιλίας τους.

Ο πρόεδρος συμφώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο να δημιουργήσουν μηχανισμούς για την επίλυση μελλοντικών διαφορών και ανακοίνωσε την πρόθεση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να επισκεφθεί τη χώρα, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια.

Οι δυο τους δεν ανακοίνωσαν την επιστροφή των πρεσβευτών.

Ο Χέρτζογκ είπε στην αρχή της δήλωσής του ότι αυτή ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.

«Οι σχέσεις μεταξύ των λαών μας έχουν αρχαίες ρίζες, ιστορικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές. Δυστυχώς, οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας έχουν περάσει μια περίοδο κάποιας ξηρασίας τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.

Πιστεύω τώρα ότι η σχέση θα δοκιμαστεί σε ενέργειες που αντανακλούν πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις που όλοι μοιραζόμαστε.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του είπε ότι ένα από τα βασικά στοιχεία στη συνάντησή του με τον Χέρτζογκ ήταν το ‘παλαιστινιακό’.

«Μοιράστηκα τις ευαισθησίες μας για το θέμα», εξήγησε.

«Εξέφρασα τη σημασία που αποδίδουμε στη μείωση της έντασης στην περιοχή και στη διατήρηση της λύσης των δύο κρατών.

Επέστησα την προσοχή στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Παλαιστινίων. Προσβλέπουμε στη στήριξη των ισραηλινών αρχών και στη συνέχιση των δραστηριοτήτων της Tika, οι οποίες επιτρέπουν ανθρωπιστικές δραστηριότητες για τους Παλαιστίνιους».

Ο Ερντογάν καταδίκασε επίσης τον αντισημιτισμό και τον όρισε ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

«Οι Τούρκοι και οι Εβραίοι είναι το καλύτερο παράδειγμα συνύπαρξης που κράτησε αιώνες. Δεν θα επιτρέψουμε να επισκιαστεί αυτή η μακρά και ιδιαίτερη ιστορία», είπε. 

«Ταυτόχρονα με την πανδημία του κορωνοϊού, γνωρίζουμε ότι τα εγκλήματα μίσους αυξάνονται στον κόσμο μας. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την αποφασιστική και αρχή μας θέση στον αγώνα κατά του αντισημιτισμού, της ισλαμοφοβίας και του ρατσισμού.»

 

Ο Πρόεδρος Χέρτζογκ πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ και η Τουρκία μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς που επηρεάζουν δραματικά αυτόν τον χώρο, τον οποίο όλοι αποκαλούμε πατρίδα» και δήλωσε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ, πιθανώς τον επόμενο μήνα.

Σίγουρα θα μιλήσει σε βάθος με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κράτους του Ισραήλ για την οικοδόμηση των μηχανισμών και της ατζέντας του διαλόγου σε όλους τους τομείς», είπε.

Σημαντική η συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο

Τα στίγματα του παρελθόντος δεν εξαλείφονται, αλλά εμείς, οι δύο λαοί και οι δύο χώρες, επιλέγουμε να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι εμπιστοσύνης και σεβασμού. Θα συμφωνήσουμε εκ των προτέρων ότι δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα, αλλά αυτή είναι η φύση μιας σχέσης με πλούσιο παρελθόν σαν το δικό μας».

Ο Χέρτζογκ είπε στον Ερντογάν ότι ελπίζει να επιλύσει τις διαφορές μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας με αμοιβαίο σεβασμό.

Έχω συναντηθεί με άλλους ηγέτες στην περιοχή και πιστεύω ότι εσείς και εγώ αποδεικνύουμε αυτό που όλοι καταλαβαίνουμε - μια καλή συνεργασία και γειτονία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντική για όλους μας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις συναντήσεις του με Έλληνες και τους ηγέτες της Κύπρου τις τελευταίες ημέρες.

Πιστεύω ότι όλοι εμείς, μέλη όλων των θρησκειών, μπορούμε και πρέπει να ζούμε ειρηνικά σε αυτόν τον όμορφο χώρο δίπλα-δίπλα και ο ένας με τον άλλον».

Ο Πρόεδρος χαιρέτισε επίσης τις μεσολαβητικές προσπάθειες, αυτές της Τουρκίας και του Ισραήλ, για την προώθηση του τερματισμού της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ και η κυβέρνηση του Ισραήλ εργάζονται στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους σε αυτό το θέμα και εκτιμώ και σέβομαι πολύ τις προσπάθειές σας που οδήγησαν σε μια σημαντική σύνοδο κορυφής που θα συγκληθεί αύριο στη χώρα σας και προσεύχομαι να αποδώσει θετικά αποτελέσματα», είπε ο Χέρτζογκ.

Ακριβώς αυτές τις μέρες θέλουμε να στείλουμε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι εργαζόμαστε προς μια διαφορετική κατεύθυνση και δημιουργούμε νέα ελπίδα στην περιοχή.

ynet.co.il

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr