Σκόπια- Πανικός με τις ανατιμήσεις: «Οι πολίτες αγοράζουν μαζικά ευρώ»


Μάρτιος 9, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

«Μερικά από τα ανταλλακτήρια στα Σκόπια αντιμετωπίζουν έλλειψη ευρώ μετά την αυξημένη ζήτηση τις τελευταίες ημέρες, λόγω της οποίας έχουν θέσει μερικούς περιορισμούς στο ποσό που μπορεί να ανταλλάξουν. 

Υπάρχει άρνηση στους πολίτες, που προσπαθούν να εφοδιαστούν με το ευρωπαϊκό νόμισμα». - σημείωσε συντακτική ομάδα της 'Nova Makedonija' κατά την περιοδεία σε πολλά ανταλλακτήρια σε όλη την πρωτεύουσα. 

«Η Εθνική Τράπεζα απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην καθοδηγούνται από εικασίες και ψευδείς ειδήσεις, τονίζοντας τη σταθερότητα του δηναρίου, η οποία οφείλεται και στα συναλλαγματικά αποθέματα περίπου 3,4 δισ. ευρώ», αναφέρει η εφημερίδα «Nova Makedonija».

«Τις τελευταίες τρεις μέρες δεν βρίσκω ευρώ στα ανταλλακτήρια για να αγοράσω. Σήμερα το πρωί τα κατάφερα σε αρκετά ανταλλακτήρια, αλλά μέχρι 200 ​​ευρώ το πολύ. Η ισοτιμία πώλησης είναι διαφορετική και κυμαίνεται από 61,85 έως 62 ευρώ το ευρώ. Σε τράπεζα χωρίς προμήθεια, αγόρασα 200 ευρώ από τον λογαριασμό 61,8 denar.' - παραπονέθηκε ένας ηλικιωμένος από τα Σκόπια. 

Κατά τη διάρκεια της ημέρας επισκεφθήκαμε και επικοινωνήσαμε με αρκετούς ιδιοκτήτες ανταλλακτηρίων οι οποίοι λένε ότι από χθες οι πολίτες άρχισαν να αλλάζουν δηνάρια σε ευρώ».

«Ο κόσμος μάλλον αποσύρει τις καταθέσεις του από τις τράπεζες, οπότε τώρα τις μετατρέπει σε ευρώ. Υπάρχει μια μικρή έλλειψη ευρώ, αλλά μέχρι το τέλος της ημέρας όλα θα είναι υπό έλεγχο. Δεν ξέρουμε γιατί επικρατεί τέτοιος πανικός στους πολίτες, όταν το δηνάριο είναι σταθερό», λένε από ανταλλακτήριο που βρίσκεται στο κέντρο των Σκοπίων.  Το ίδιο πρόβλημα έχει και ανταλλακτήριο στον οικισμό Αεροντρόμ. 

Επισημαίνουν ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν ευρώ και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. «Ελάτε σε μια ώρα, θα υπάρχουν ευρώ. Θα αγοράσεις, όμως, μέχρι 500 ευρώ. Δεν θα έχουμε άλλα. Περίμενε μέχρι αύριο».

Λάβαμε απάντηση από την Εθνική Τράπεζα ότι δεν υπάρχει έλλειψη ευρώ στα ανταλλακτήρια ή αυξημένη ζήτηση για εξαγορά, θεωρούν ότι πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, σημειώνει το δημοσίευμα.

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr