Πλούσιοι Ρώσοι επιχειρηματίες αγοράζουν, μαζικά, ακίνητα σε Τουρκία και Ντουμπάι


"Στην Τουρκία, οι αλλοδαποί που πληρώνουν 250.000 δολάρια για ένα ακίνητο και παραμένουν ιδιοκτήτης του για τρία χρόνια μπορούν να αποκτήσουν τουρκικό διαβατήριο". Φωτογραφία από την τουρκική: Turizm Günlüğü

Μάρτιος 29, 2022. Ελλάδα.

Πλούσιοι Ρώσοι επιχειρηματίες ρίχνουν χρήματα σε ακίνητα στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε αναζήτηση οικονομικού ασύλου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες δυτικές κυρώσεις, αναφέρει το Reuters.

«Πουλάμε επτά έως οκτώ ακίνητα σε Ρώσους κάθε Κυριακή», δήλωσε ο Γκιουλ Γκιουλ, συνιδρυτής της εταιρείας ακινήτων Golden Sign στην Κωνσταντινούπολη.

 «Αγοράζουν με μετρητά, ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Τουρκία ή μεταφέρουν ράβδους χρυσού», είπε ο πράκτορας.

Στο Ντουμπάι, ο Τιάγκο Κάλντας, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ακινήτων Modern Living, αναγκάστηκε να προσλάβει τρεις ρωσόφωνους πράκτορες για να ανταποκριθεί στο ενδιαφέρον της Ρωσίας για ακίνητα στη χώρα. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον δέκα φορές περισσότεροι Ρώσοι αναζητούν ακίνητα στο Ντουμπάι.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα SWIFT και προσωπικές κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες που βρίσκονται στο περιβάλλον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Προς το παρόν, η Άγκυρα διατηρεί τη θέση της για σχετικά καλές σχέσεις με τη Μόσχα και συνεχίζει να εκτελεί απευθείας πτήσεις.

«Υπάρχουν πελάτες που αγοράζουν τρία έως πέντε διαμερίσματα τη φορά», είπε ένας κτηματομεσίτης στην Τουρκία.

Η Τουρκία προσελκύει το ενδιαφέρον των πλούσιων Ρώσων εδώ και χρόνια. Τον Φεβρουάριο, όταν τα στρατεύματα εξακολουθούσαν να συγκεντρώνονταν στα σύνορα με την Ουκρανία - αλλά πριν από την εισβολή, οι Ρώσοι αγόρασαν 509 ακίνητα στην Τουρκία. Μετά την εισβολή, ο αριθμός τους έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Ο  Ιμπραήμ Μπαμπατζάν, ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη, λέει ότι αν μέχρι πρόσφατα οι Ρώσοι αγόραζαν κυρίως ακίνητα διακοπών στην Αττάλεια, τώρα έρχονται να επενδύσουν σε διαμερίσματα στην Κωνσταντινούπολη.

Τόσο η Τουρκία όσο και το Ντουμπάι προσφέρουν κίνητρα για αγορά ακινήτων. Στην Τουρκία, οι αλλοδαποί που πληρώνουν 250.000 δολάρια για ένα ακίνητο και παραμένουν ιδιοκτήτης του για τρία χρόνια μπορούν να αποκτήσουν τουρκικό διαβατήριο. 

Για ένα ελαφρώς μικρότερο ποσό, το Ντουμπάι, ένα σημαντικό επιχειρηματικό κέντρο στη Μέση Ανατολή, προσφέρει βίζα διαμονής τριών ετών.

BGNES

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr