Συνέδριο στη Ρουμανική Βουλή: «Τιμή στη μνήμη ακτιβιστή ρουμανικής προπαγάνδας σε Μακεδονία και Ήπειρο»


Μάρτιος 22, 2022. Ελλάδα.

Το Ρουμανικό Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών, μαζί με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Εθνοτικών Σπουδών της Ρουμανικής Ακαδημίας σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Ρουμανικής Επιτροπής της Γερουσίας για τους  Απανταχού Ρουμάνους και τη Ρουμανική Ανατολική Ένωση στο Κισινάου, διοργανώνουν τη διάσκεψη με θέμα «108  χρόνια από το μαρτύριο του ιερέα Παπαλάμπρου Μπαλαμάτσι. Το ξύπνημα των Ρουμάνων / Αρμάνων στα Βαλκάνια», αναφέρει το Romanian Global News.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο ακτιβιστής της ρουμανικής προπαγάνδας στη Μακεδονία και Ήπειρο σκοτώθηκε στις 23 Μαρτίου 1914 στην Αλβανία από Έλληνες αντάρτες.

Η εκδήλωση συγκεντρώνει εκπροσώπους του ακαδημαϊκού κόσμου, βουλευτές, εκπροσώπους του κλήρου, διαμορφωτές κοινής γνώμης, δημοσιογράφους, από τη Ρουμανία, την Αλβανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022, με έναρξη στις 14.00, στο Μέγαρο του Ρουμανικού Κοινοβουλίου.

Επίσης, στις 23 Μαρτίου 2022, στις 10.30 π.μ., στον Ιερό Ναό του Αγίου Σωτήρος στην Κουρυτσά της Αλβανίας, θα τελεστεί μνημόσυνο για τον Παπαλάμπρου Μπαλαμάτσι, ήρωα της Ρουμανίας και της Αλβανίας.

 Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Nicolae Iorga από τους Αγίους Σαράντα και ο Σύλλογος Αρμάνων από την Κορυτσά, οι διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, θα καταθέσουν λουλούδια στην προτομή και τον τάφο του Παπαλάμπρου Μπαλαμάτσι. Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ρουμανικής/αρμάνικης κοινότητας της περιοχής, οι τοπικές αρχές.
Σημειώνεται ότι στις 10 Μαΐου 2021 τοποθετήθηκε η προτομή του παπα «Haralambie Balamace» στην Κορυτσά της Αλβανίας, με τις προσπάθειες του ρουμανικού ιδρύματος Nicolae Iorga από τους Αγίους Σαράντα.

Το 1962 απονεμήθηκε στον Παπαλάμπρου Μπαλαμάτσι ο τίτλος του «Αλβανού Ήρωα στον Αγώνα κατά του Ελληνισμού» και το 1994 από τον Πρόεδρο της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, απονεμήθηκε ο τίτλος του «Δασκάλου του Έθνους».

Ο Παπαλάμπρου Μπαλαμάτσι το 1881 είχε εναντιωθεί έντονα στην Κωνσταντινούπολη με την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα, γιατί περιόριζε την προπαγανδιστική ρουμανική δράση στην περιοχή αυτή.

rgnpress.ro

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr