Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Το ΝΑΤΟ στο στόχαστρο του κινέζικου δράκου … Το Πεκίνο προειδοποιεί για την επέκτασή του προς τα ανατολικά


Μάρτιος 20, 2022. Ελλάδα.

Φαίνεται ότι οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Κίνας για την ουκρανική κρίση παραμένουν, παρά τη διαδικτυακή συνομιλία μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, που έλαβε χώρα την Παρασκευή, η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών μετά την έναρξη  των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

«Εάν το ΝΑΤΟ επεκταθεί περαιτέρω, θα προσεγγίσει τα περίχωρα της Μόσχας, όπου ένας πύραυλος μπορεί να χτυπήσει το Κρεμλίνο μέσα σε 7 ή 8 λεπτά», προειδοποίησε ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Λε Γιουσένγκ .

 

Το ΝΑΤΟ έπρεπε να έχει διαλυθεί

 

«Το να στριμώξουμε μια μεγάλη χώρα, ειδικά μια πυρηνική δύναμη, (Ρωσία) σε μια γωνία, θα είχε τόσο φρικτό αντίκτυπο που είναι αδιανόητο», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι το ΝΑΤΟ έπρεπε να είχε διαλυθεί και «να εγγραφεί στην ιστορία παράλληλα με το Σύμφωνο της Βαρσοβίας».

Όμως, αντί να διαλυθεί, το ΝΑΤΟ συνέχισε να ενισχύει και να επεκτείνει τις δυνάμεις του και επενέβη στρατιωτικά σε χώρες όπως η Γιουγκοσλαβία , το Ιράκ, η Συρία και το Αφγανιστάν, μπορεί κανείς να αναμένει τις συνέπειες της μετάβασης σε αυτό το μονοπάτι.

Με αυτές τις αιχμηρές δηλώσεις, οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η Κίνα εμμένει στο όραμά της που θεωρεί την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ υπεύθυνα για το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης , παρά τις πιέσεις της Δύσης, ιδιαίτερα της αμερικανικής πίεσης σε αυτήν, η οποία έχει φτάσει στο σημείο να της επιβάλλει κυρώσεις εάν συνεχίζει να ευνοεί τη Μόσχα και να τη βοηθήσει να ξεπεράσει τις συνέπειες των δυτικών οικονομικών κυρώσεων.

Σχολιάζοντας αυτό, ο  Αλί Γιαχούα, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα θεμέλια της κινεζικής θέσης σχετικά με την οξεία διεθνή κρίση επηρεάζονται από πολλά γεγονότα. Συνδέεται με στρατηγική συμμαχία και συντονισμό υψηλού επιπέδου με τη Ρωσία, η οποία ανέβαλε την εισβολή της στην Ουκρανία μέχρι το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, και από την άλλη, η κινεζική οικονομία και ανάπτυξη εξαρτώνται κυρίως από τη σταθερότητα του ενεργειακού εφοδιασμού και τη σταθερότητα των παγκόσμιων αγορών».

 

Καχύποπτη η επέκταση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά


Ωστόσο, η Κίνα κοιτάζει με καχυποψία την επέκταση του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) κατά τις τρεις φάσεις του προς τα ρωσικά σύνορα, όπως εξηγεί ο Γιαχούα, συνεχίζοντας:

«Βλέπει, επίσης, τις συμμαχίες Aukus μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Αυστραλίας. και Quads μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας, της Ινδίας, της Αυστραλίας και επιχειρεί να την περικυκλώσει στρατιωτικά και να την αποστραγγίσει μέσω μιας δέσμης μέτρων και ζητημάτων, από το Θιβέτ μέχρι την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, το Σιντζιάνγκ και άλλα, παράλληλα με την κατάταξή της από την Ουάσιγκτον ως κεντρική απειλή».

Από την πλευρά του, ο  Ταρίκ Σαράμι, συγγραφέας και πολιτικός ερευνητής, δήλωσε σε συνέντευξή του: «Οι δηλώσεις του Πεκίνου κατά του ΝΑΤΟ έχουν κλιμακωθεί εντυπωσιακά τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης αυτής της δήλωσης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών του, και είναι σχεδόν η πιο αυστηρή κατά της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ από το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης».


Το Πεκίνο τείνει προς τις θέσεις της Μόσχας


Ο συγγραφέας και πολιτικός ερευνητής προσθέτει: «Είναι απολύτως σαφές σε οποιονδήποτε παρατηρητή ότι το Πεκίνο τείνει προς τη Μόσχα κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης παρά τη δήλωση της ουδετερότητάς του σε αυτήν, αλλά φαίνεται από αυτές τις δηλώσεις ότι δεν είναι αρνητική ουδετερότητα χωρίς θέση, όπως φαίνεται ξεκάθαρο.

Υπό το φως αυτών των κινεζικών θέσεων το Πεκίνο είναι πιο κοντά στην αφήγηση της Μόσχας και συμπαθεί το όραμά της. Και καταλαβαίνει τις αιτίες ή τα προσχήματα που παρουσιάζει, ονομάστε το όπως θέλετε, για την έναρξη αυτού του πολέμου».

Και για το τι αναμένεται υπό το πρίσμα της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης, ο εκπρόσωπος λέει:

«Η Κίνα θα συνεχίσει συχνά να στέκεται, έστω και έμμεσα, με τη Ρωσία, καθώς βλέπει την επέκταση του ΝΑΤΟ στην ανατολή ως απειλή και για αυτήν, όχι μόνο τη Ρωσία, και στην υποστήριξή της για τη ρωσική θέση βασίζεται σε ένα σύνολο αρχών και ρεαλιστικών εκτιμήσεων, που σχετίζονται με το γεγονός ότι είναι δύο μεγάλες γειτονικές δυνάμεις που έχουν κοινούς παρονομαστές και ένα ατελείωτο δίκτυο αμοιβαίων συμφερόντων, και ότι ως εκ τούτου δεν βρίσκονται στη διαδικασία να συμμορφωθούν με τις επιταγές της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ και να επιτρέψουν την εισβολή στο ζωτικό τους χώρο από το ΝΑΤΟ.

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr