«Ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη»


Μάρτιος 13, 2022. Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γράφει η Haberturk:

Η δεξίωση, η οποία ήταν κλειστή για τον Τύπο στο Μέγαρο Βαχντετίν, κράτησε 2 ώρες. Ο Ερντογάν γευμάτισε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, καθώς και τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και περιφερειακά και διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένων των προβληματισμών του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ιδιαίτερη ευθύνη στην αλλαγή της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η συνάντηση επικεντρώθηκε στα αμοιβαία και περιφερειακά οφέλη από την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και προσήλωση στη θετική ατζέντα.


Παρά τις διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

Συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη του στόχου των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων εμπορικού όγκου μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία με στόχο να γυρίσει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις.

 Δήλωσε επίσης ότι διατηρεί την πεποίθησή του να σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο.

Δηλώνοντας ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με έναν ειλικρινή και ειλικρινή διάλογο, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι ως δύο γειτονικές χώρες πρέπει πάντα να συνομιλούν, όχι μόνο σε περιόδους κρίσης.


Ο Μητσοτάκης πήγε πρώτα στο Φανάρι


Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η συνοδευτική του αντιπροσωπεία έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη. Ο Μητσοτάκης παρακολούθησε την κυριακάτικη λειτουργία στο Ελληνικό Πατριαρχείο στο Φανάρι ​​και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν.


Η συνάντηση ήταν μέρος της τουρκικής διπλωματίας


Η επίσκεψη Μητσοτάκη θεωρείται και ως μέρος της τουρκικής διπλωματίας τις τελευταίες ημέρες. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι υπουργοί Εξωτερικών και των δύο χωρών συγκεντρώθηκαν στο Φόρουμ Διπλωματίας στην Αττάλεια. Η σύνοδος κορυφής ήταν η επαφή υψηλότερου επιπέδου από την αρχή του πολέμου. Αν και η σύνοδος κορυφής δεν κατέληξε σε κατάπαυση του πυρός, τα μέρη έκαναν παρόμοιες δηλώσεις σχετικά με το ενδεχόμενο παρόμοιων συνομιλιών.

Συγχρόνως, ο Πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες άλλων χωρών, συναντά πολλούς παγκόσμιους ηγέτες, ιδιαίτερα των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα έρθει αύριο στην Τουρκία.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Χέρτζογκ ήρθε επίσης στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα ως μέρος μιας προηγουμένως προγραμματισμένης συνάντησης στο πλαίσιο των βημάτων εξομάλυνσης.

 

haberturk.com, veryansintv.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr