Τουρκία: Δηλώσεις Ερντογάν μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ισραήλ


Μάρτιος 9, 2022. Ελλάδα.

Ο  Ισαάκ Χέρτζογκ, ο πρώτος Ισραηλινός Πρόεδρος που ήρθε στην Τουρκία εδώ και 14 χρόνια, και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκαν μπροστά στις κάμερες μετά τη συνομιλία τους. 

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά:

Πιστεύω ότι αυτή η ιστορική επίσκεψη θα είναι μια νέα καμπή στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ. Η ανάπτυξη και η ενίσχυση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ έχει μεγάλη σημασία για την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη καθώς και για τις χώρες μας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας μας σε διάφορους τομείς, ιδίως σε οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

Παρά την επιδημία, ο όγκος του εμπορίου μας έχει αυξηθεί κατά 36 τοις εκατό. Πιστεύω ότι θα αυξήσουμε αυτό το ποσό στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Οι εξελίξεις στην περιοχή μας απέδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας. Έχουμε σοβαρές ευκαιρίες συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η επιστήμη, η προηγμένη τεχνολογία, η γεωργία, η υγεία και η αμυντική βιομηχανία.

Με τον Σύνδεσμο των Τούρκων Εξαγωγέων, η αντιπροσωπεία μας 90 ατόμων είχε παραγωγικές επαφές στο Ισραήλ. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας.

 

Έμφαση στο Παλαιστινιακό

 

Ένα από τα κύρια στοιχεία της συνάντησής μας ήταν φυσικά το παλαιστινιακό ζήτημα. Μοιραστήκαμε την προσέγγιση και την ευαισθησία μας για το θέμα. Εκφράσαμε τη σημασία που αποδίδουμε στη μείωση της έντασης στην περιοχή και το όραμα για λύση δύο κρατών. Υπογραμμίσαμε τη σημασία που αποδίδουμε στη θρησκευτική ταυτότητα και την ιερότητα του Τζαμιού Αλ Ακσά.

Τόνισα ιδιαίτερα τη στήριξη των ισραηλινών αρχών για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων των οργανώσεων μας όπως η ΤΙΚΑ και η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος, που πραγματοποιούν ανθρωπιστικά έργα για τον παλαιστινιακό λαό.

Επανέλαβα για άλλη μια φορά την προσέγγισή μας ότι ο αντισημιτισμός είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Τούρκοι και Εβραίοι έχουν δώσει τα καλύτερα παραδείγματα ειρηνικής συνύπαρξης εδώ και χρόνια.

 Με την επιδημία του κορωνοϊού, βλέπουμε ότι τα εγκλήματα μίσους αυξάνονται ξανά στον κόσμο.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με αποφασιστικότητα κατά του αντισημιτισμού, της ισλαμοφοβίας και του ρατσισμού.

Στη συνάντησή μας, συζητήσαμε την Ουκρανία, την Ανατολική Μεσόγειο, τρέχοντα και περιφερειακά ζητήματα. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών μας στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ μετά από αυτή την επίσκεψη.

Δίνω επίσης σημασία στην επίσκεψη του Υπουργού μας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων στο Ισραήλ. 

Ως Τουρκία, νομίζω ότι αυτή είναι μια ευκαιρία να επανεκκινήσουμε την ενεργειακή συνεργασία που είχε ξεκινήσει πριν.

Αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας 4 πλοία γεώτρησης. Διαθέτουμε 2 πλοία σεισμικής έρευνας. Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αυτά τα έργα στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο σχεδιάζοντάς τα από κοινού. Εύχομαι αυτή η σημαντική επίσκεψη, που έγινε μετά από πολύ καιρό, να είναι επωφελής.

halktv.com.tr

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr