Πρώην ΥΠΕΞ Ελλάδας: «Το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη» - τούρκικο δημοσίευμα


Μάρτιος 31, 2022. Ελλάδα.

«Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη», γράφει η τουρκική Halktv.

Στην ομιλία του στο φόρουμ Οικονομικός Ταχυδρόμος (OT) ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε αξιολογήσεις για τις περιφερειακές εξελίξεις και τις τουρκοελληνικές σχέσεις.

Υποστηρίζοντας ότι η διαμάχη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ο Βενιζέλος είπε, « Η Τουρκία έχει θέση στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια χώρα με ακτογραμμή. Φυσικά, υπάρχουν και Ελλάδα, Κύπρος , Ισραήλ, Λίβανος και Αίγυπτος».

Σημειώνοντας ότι το Αιγαίο δεν θα είναι περιοχή εξόρυξης, ο Βενιζέλος τόνισε, «(Το Αιγαίο) δεν είναι ελληνική λίμνη, έχει και η Τουρκία » .

Υπενθυμίζοντας ότι τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας είναι 12 μίλια και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας είναι 6 μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Βενιζέλος είπε, «Μπορούμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα σε αυτή την περιοχή » .

Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να υιοθετήσει μια ρητορική που να δηλώνει ότι δεν θέλει να παραβιαστούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ότι κατανοεί την κατάσταση της άλλης πλευράς, ο Βενιζέλος είπε: «Εάν οι πόροι εδώ δεν αξιολογηθούν τα επόμενα 5-10 χρόνια. ας το ξεχάσουμε γιατί θα στραφούμε σε διαφορετικούς τύπους ενέργειας ».


Φωτογραφία: Vimeo.com

 

halktv.com.tr

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr