Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Τουρκία: Οι πρώτες προσευχές του Ραμαζανιού θα ακουστούν μετά από 88 χρόνια στην Αγία Σοφία


Απρίλιος 1, 2022. Ελλάδα.

 

Οι νυχτερινές προσευχές του Ραμαζανιού, που ονομάζονται  «Ταραουίχ», θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά μετά από 88 χρόνια στην πρώην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, η οποία έχει μετατραπεί ξανά σε τζαμί το 2020, ανακοίνωσε την Πέμπτη το θρησκευτικό υπουργείο της Τουρκίας.

«Δόξα τον Αλλάχ. Για πρώτη φορά μετά από 88 χρόνια, το τζαμί (...) θα φιλοξενήσει πιστούς για προσευχές tarawih με την ευκαιρία αυτού του Ραμαζάνι. Θα είμαι μάρτυρας, αν θέλει ο Κύριος, αυτή την όμορφη στιγμή, και θα κάνω την πρώτη προσευχή Ταραουίχ, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το βράδυ», δήλωσε ο  Αλί Ερμπάς, διευθυντής του Diyanet, του τουρκικού δημόσιου ιδρύματος που είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση των λατρειών.

Αυτές οι προσευχές θα πραγματοποιηθούν στην Αγία Σοφία την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή τα βράδια κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, ανακοίνωε η Diyanet, σύμφωνα με το AFP .

Δεν πραγματοποιήθηκαν σε τουρκικά τζαμιά το 2020 και το 2021 λόγω της πανδημίας Covid-19.

Ο Ερντογάν μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί

Η μετατροπή σε τζαμί στις 10 Ιουλίου 2020 από τις τουρκικές αρχές του πρώην καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας, μέχρι τότε μουσείο, έχει ξεσηκώσει κύμα διεθνούς οργής.

Ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο που χτίστηκε τον 6ο αιώνα, ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας ήταν ένας σημαντικός τόπος λατρείας τόσο για τους χριστιανούς όσο και για τους μουσουλμάνους.

Το 1934, ο ιδρυτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, μετέτρεψε το κτίριο σε μουσείο για να το κάνει σύμβολο της κοσμικής Τουρκίας.

hotnews.ro, agerpres.ro

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr