Γιατί οι Σκοπιανοί βλέπουν τη Σερβία ως τον καλύτερο φίλο τους;


Μάρτιος 19, 2022. Ελλάδα.

Έρευνα του Ινστιτούτου Prespa στα Σκόπια έδειξε ότι οι πολίτες αυτής της χώρας θεωρούν τη Σερβία ως τον καλύτερο φίλο τους μεταξύ των χωρών.  Όπως επισημαίνεται η έρευνα έγινε σε συνεργασία με την αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια και όπως διαφαίνεται οι ιστορικές συνθήκες έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στην προτίμησή τους.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, έως και το 38,6 τοις εκατό των ερωτηθέντων πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας θεωρούν τη Σερβία ως τον καλύτερο φίλο τους.

 Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 16,8, η ΕΕ με 7,8, ενώ το Κόσοβο και η Κροατία είναι μόλις 4,8 και 1,3 τοις εκατό, αντίστοιχα.

Ο αναλυτής Σκελτζίν Μαλτζίτσι  επισημαίνει στην «Kosovo Online» ότι γενικά η παράδοση έχει αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας.

«Από τους Βαλκανικούς πολέμους, μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι τη Γιουγκοσλαβία, η Βόρεια Μακεδονία ήταν μέρος του γιουγκοσλαβικού κράτους και είχε καλές σχέσεις με τη Σερβία. Πρόσφατα, το πρόβλημα που είχε με την Ελλάδα έχει τώρα με τη Βουλγαρία, και πιθανώς λόγω ότι Όλα αυτά επικράτησαν ώστε οι Σλαβομακεδόνες να αξιολογούν τη Σερβία ως τον μεγαλύτερο φίλο τους. Υπάρχουν ιστορικές ρίζες και από την πρώην Γιουγκοσλαβία, και κατά κάποιο τρόπο η Σερβία παρουσιάζεται ως προστάτης όλων των Σλάβων», είπε.


Οι Αλβανοί Σκοπίων είναι παθιασμένοι φιλοαμερικανοί


Όσο για τους Αλβανούς στη Βόρεια Μακεδονία, ο Μαλτζίτσι  επισημαίνει ότι ο παραδοσιακός χαρακτήρας επικρατεί και πάλι, γιατί οι Αλβανοί είναι φιλοαμερικανοί, ίσως περισσότερο από τους Ευρωπαίους. 

Όπως επισημαίνει, δεν εκπλήσσεται που οι πολίτες της  Βόρειας Μακεδονίας  είναι απογοητευμένοι από την Ε.Ε.

«Το φιλοευρωπαϊκό ρεύμα στη Βόρεια Μακεδονία, με επικεφαλής τον Ζάεφ, προδόθηκε κατά κάποιο τρόπο, γιατί δεν πήρε υποστήριξη, γι' αυτό έχασαν τις εκλογές. Ενώ η άλλη πλευρά είναι περισσότερο προσανατολισμένη στη Ρωσία.

Ο Ζάεφ έκανε μεγάλους συμβιβασμούς, και η ΕΕ δεν εκπλήρωσε αυτό που προσπάθησε. Το ίδιο συμβαίνει και με το Κοσσυφοπέδιο, όσον αφορά την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα», καταλήγει ο Μαλτζίτσι .

Ο πολιτικός επιστήμονας Αλεξάνταρ  Γκούντζιτς, όπως γράφει η «Kosovo Online»,  επισημαίνει ότι η Σερβία δεν είχε στόχους να θέσει σε κίνδυνο το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας.

«Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας το αναγνωρίζουν. Νομίζω ότι η δημοσκόπηση πρέπει να εξεταστεί σε αυτό το πλαίσιο. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε το γεγονός ότι  αυτή η περιοχή της Μακεδονίας απελευθερώθηκε από τον σερβικό στρατό στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο και το σημερινό κράτος εκτείνεται σήμερα μέχρι το σημείο που έφθασε ο Σέρβος στρατιώτης το 1912», είπε ο Γκούντζιτς.

alo.rs

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr