Η Γερμανία θεωρεί το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσει η ΕΕ το φυσικό αέριο σε ρούβλια ως «παραβίαση της σύμβασης»


Μάρτιος 24, 2022. Ελλάδα.

Η Γερμανία θεωρεί «παραβίαση της σύμβασης» το αίτημα της Ρωσίας να μην πληρώνουν πλέον τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το φυσικό της αέριο σε ευρώ ή σε δολάρια, αλλά σε ρούβλια, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

 

«Θα μιλήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για το πώς θα ανταποκριθούμε σε αυτό το αίτημα», πρόσθεσε ο Γερμανός αξιωματούχος. Το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής τους την Πέμπτη και την Παρασκευή, σύμφωνα με το Agerpres.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε «εχθρικές χώρες» και έδωσε στις ρωσικές αρχές μια εβδομάδα προθεσμία για να δημιουργήσουν ένα νέο σύστημα πληρωμών σε ρούβλια.

Η απόφαση αποτελεί αντίποινα από τη Μόσχα για τις δυτικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ιδίως το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στο εξωτερικό, ένα μέτρο με το οποίο τα δυτικά κράτη εμπόδισαν την πρόσβαση της Ρωσίας σε περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια στα αποθέματά της σε συνάλλαγμα ή χρυσό, μέτρο που χαρακτηρίστηκε από τη Μόσχα ως «κλοπή».

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε τα ευρωπαϊκά κράτη ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να τους προμηθεύει φυσικό αέριο στους συμφωνηθέντες όγκους και τιμές, σύμφωνα με τις συναφθείσες συμβάσεις.

Η ρωσική κυβέρνηση υιοθέτησε έναν κατάλογο με «μη φιλικές» χώρες στις 8 Μαρτίου, μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. 

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τις χώρες της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ και χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας που έχουν προσχωρήσει στις κυρώσεις.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr