Η επίσκεψη του Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία: Ανοίγουμε νέα σελίδα σχέσεων


Takvim

Απρίλιος 28, 2022. Ελλάδα.

Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σαουδική Αραβία, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η επίσκεψή του εκφράζει την κοινή βούληση να ξεκινήσει μια νέα περίοδος συνεργασίας με το αραβικό βασίλειο.

Η επίσημη επίσκεψή του την Πέμπτη είναι η πρώτη μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, και έρχεται μετά από 3 εβδομάδες από την παραπομπή της υπόθεσης από την τουρκική δικαιοσύνη στη σαουδαραβική δικαιοσύνη.

Ο Ερντογάν είπε σε συνάντηση με δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο: «Θα ταξιδέψω στη Σαουδική Αραβία για δύο ημέρες ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Θεματοφύλακα των δύο Ιερών Τζαμιών (Βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ)... και θα έχω συνάντηση με τον Θεματοφύλακα των δύο Ιερών Τζαμιών τον Πρίγκιπα διάδοχο (πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν)»,  σημειώνει η  arabic.cnn.com.

Πρόσθεσε: «Θα ανοίξουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας... Η επίσκεψή μου είναι έκφραση της κοινής μας βούλησης να ξεκινήσουμε μια νέα περίοδο συνεργασίας ως δύο αδερφικές χώρες που συνδέονται με ιστορικούς, πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς».

Συνέχισε: Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, θα αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας σε όλες τους τις διαστάσεις. Νομίζω και βλέπω ότι είναι προς το κοινό μας συμφέρον να αυξήσουμε τη συνεργασία μας με τη Σαουδική Αραβία σε τομείς όπως η υγεία, η ενέργεια, η ασφάλεια τροφίμων, γεωργικές τεχνολογίες, αμυντική βιομηχανία και χρηματοδότηση».

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία τον Φεβρουάριο, αλλά αυτή η επίσκεψη δεν πραγματοποιήθηκε, παρά την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκείνη την περίοδο και τις προσδοκίες ότι η επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία ήταν πιθανό να συμπέσει με την επίσκεψή του στα Εμιράτα.

Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, ο Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε να ανασταλεί η δίκη 26 Σαουδαράβων υπόπτων για την υπόθεση της δολοφονίας Κασόγκι και να μεταφερθεί στη σαουδαραβική δικαιοσύνη, η οποία είχε εκδώσει προηγουμένως ετυμηγορίες για την ίδια υπόθεση, την οποία επέκρινε η Τουρκία. Στις 7 Απριλίου, η τουρκική δικαιοσύνη εξέδωσε απόφαση να παραπέμψει την υπόθεση στη Σαουδική Αραβία.

Η τελευταία επίσκεψη του Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία ήταν πριν από περίπου 5 χρόνια, τον Ιούνιο του 2017, προτού οι σχέσεις ενταθούν εν μέσω της κρίσης του μποϊκοτάζ του Κατάρ και η ένταση επιδεινώθηκε με τη δολοφονία του Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr