«Για πρώτη φορά στην Ελληνική Βουλή βουλευτής μιλά για την αλβανική εθνική μειονότητα»


Απρίλιος 15, 2022. Ελλάδα.

Τίρανα.

Για πρώτη φορά στη Βουλή των Ελλήνων έγινε λόγος για εθνικές μειονότητες Βλάχων, Αλβανών και Σλαβομακεδόνων. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή των Ελλήνων στις 8 Απριλίου 2022, γράφει η αλβανική Gazeta Dita.

Ήταν η βουλευτής του κόμματος «Μέρα 25» στη Βουλή των Ελλήνων, Σοφία Σακοράφα, που ανέφερε τους Αλβανούς ως μειονότητα στην Ελλάδα.

Η δήλωσή της έχει προκαλέσει οργή στην Ελλάδα, με πολλούς πολιτικούς να αντιτίθενται σε αυτήν.

Η βουλευτής συγκεκριμένα κατά την ομιλία της στη Βουλή, μιλώντας για μια μειονότητα «Βλάχικη», «Αλβανική» και «Σλαβομακεδονική» στην Ελλάδα, ζήτησε να διδάσκονται οι γλώσσες τους στα σχολεία της χώρας.

Επίμαχες δηλώσεις:


«Έχουμε την υποχρέωση να δώσουμε στις μειονότητες την ευκαιρία να βιώσουν τη γλωσσική τους πολυμορφία και την παράδοσή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, στα σχολεία. Μια παρένθεση εδώ: Τέλος, το ελληνικό κράτος έχει υποχρέωση να ξεπεράσει τη φοβική και πολύπλοκη αντιμετώπιση των ιδιαίτερων γλωσσών και κουλτούρας των κοινοτήτων του.

Η εθνική αλληλεγγύη και η ύπαρξη του έθνους δεν απειλείται από αυτούς, τους Βλάχους, τους Αλβανούς ή τους Σλαβομακεδόνες. «Και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπερηφανεύεται για την ιστορία του ελληνικού κράτους σε αυτόν τον τομέα», είπε ο βουλευτής, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.



gazetadita.al

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr