Οι Βρετανοί οπλίζουν τους Αλβανούς στο Κοσσυφοπέδιο με ρουκέτες και αντιαρματικά


Απρίλιος 17, 2022. Ελλάδα.

 Βελιγράδι.

Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των πολιτικών εντάσεων στην περιοχή, η Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε να ρίξει λάδι στη φωτιά, γράφει η σερβική Novosti.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα,  το Λονδίνο παρέδωσε ρουκέτες «Jevelin» και «NLAW» στις αρχές της Πρίστινα, τις οποίες χρησιμοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις στον αγώνα κατά των ρωσικών στρατευμάτων.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι τις επόμενες 48 ώρες ο πρόεδρος Βούτσιτς θα ζητήσει επίσημη εξήγηση από τον Μπόρις Τζόνσον.

Συμφωνήθηκε επίσης η δωρεάν εκπαίδευση των μελών των Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσόβου- KSF για τη χρήση όλου αυτού του στρατιωτικού εξοπλισμού. 

Ο πύραυλος εδάφους-αέρος Javelin είναι ένα βρετανικής κατασκευής βλήμα που εκτοξεύεται από τον ώμο.

Το «NLAW», συντομογραφία της νέας γενιάς ελαφρών αντιαρματικών όπλων, είναι ένας αντιαρματικός πύραυλος «fire and harroni», που μπορεί να «επιτεθεί» σε άρματα μάχης τόσο από ψηλά όσο και απευθείας. 

Η τιμή ενός σετ «NLAW» για το ‘ψεύτικο κράτος’  θα είναι περίπου 40.000 € - ελαφρώς μικρότερη από την αγοραία αξία, όπως σημειώνεται.

Αυτή η παράδοση όπλων έρχεται σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή πολιτικής και ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και την περιοχή των Βαλκανίων. Οι αρχές της Πρίστινα, που βρίσκονται στη διαδικασία συγκρότησης ένοπλης δύναμης, εκλιπαρούν εδώ και πολύ καιρό τις δυτικές χώρες να τους πουλήσουν αντιαρματικά και συστήματα πυροβολικού, και η Μεγάλη Βρετανία ήταν η πρώτη που έκανε ένα επικίνδυνο βήμα εξοπλίζοντας το μη αναγνωρισμένο κράτος.

novosti.rs

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr