«Επέκταση του πολέμου στη Μολδαβία;»


Απρίλιος 27, 2022. Ελλάδα.

Παρά την εξαιρετική προσοχή στις ενέργειες και τη ρητορική των μολδαβικών αρχών από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο κίνδυνος να εμπλακεί στη σύγκρουση γίνεται ολοένα και πιο αληθινός για τη Μολδαβία, γράφει το BBC στη ρωσική του έκδοση.

Μια σοβαρή κλιμάκωση στην Υπερδνειστερία, έναν φιλορωσικό θύλακα της Μολδαβίας, θεωρείται από το Κισινάου ως σκόπιμη πρόκληση.

Μέσα σε 48 ώρες, μια σειρά από εκρήξεις και βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στο έδαφος της Υπερδνειστερίας , με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές το κτίριο του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας (όργανο της Υπερδνειστερίας που δεν σχετίζεται με τις δομές της Μολδαβίας) και οι πύργοι του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού κέντρου που ανήκε στην Ομοσπονδιακή Κρατική Ενιαία Επιχείρηση «Ρωσική Τηλεόραση και  Δίκτυο Ραδιοφωνικής Εκπομπής» απενεργοποιήθηκαν.

«Σκοπός αυτών των επεισοδίων είναι να δημιουργήσουν προσχήματα για επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία δεν ελέγχεται από τις συνταγματικές αρχές της Μολδαβίας», ανέφερε σε δήλωση το κυβερνητικό Γραφείο Επανένταξης.

Ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τα γεγονότα στην Υπερδνειστερία; Και τι πρόκειται να κάνει η Μολδαβία; Εξετάζονται τέσσερις πιο συζητημένες εκδόσεις αυτή τη στιγμή.

Περίεργη σύμπτωση

Η κλιμάκωση στην Υπερδνειστερία συνέπεσε με τη δήλωση του υποδιοικητή της ρωσικής Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, Στρατηγού Ρούσταμ Μινεκάεφ. Στις 22 Απριλίου, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία είχε εισέλθει στη «δεύτερη φάση της ειδικής επιχείρησης», στόχος της οποίας δεν ήταν μόνο να τεθεί ο πλήρης έλεγχος στο Ντονμπάς, αλλά και να καταλάβει ολόκληρο το νότο της Ουκρανίας.

Ορισμένοι ειδικοί στη Ρωσία αναφέρουν ότι οι πύργοι του ραδιοτηλεοπτικού κέντρου στην Υπερδνειστερία χρησιμοποιούνταν από τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών.

«Ο έλεγχος στη νότια Ουκρανία είναι μια άλλη διέξοδος προς την Υπερδνειστερία, όπου υπάρχουν επίσης γεγονότα καταπίεσης του ρωσόφωνου πληθυσμού», είπε ο Ρώσος στρατηγός.

Η θέση του συντάκτη μιας τόσο σοβαρής δήλωσης, καθώς και ο τόπος όπου έγινε (σε συνεδρίαση της Ένωσης Αμυντικών Βιομηχανιών της Περιφέρειας Σβέρντλοβσκ) δημιούργησε πολλά ερωτήματα.

Μπορεί αυτή η δήλωση να θεωρηθεί αλλαγή στην έννοια της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας στην Ουκρανία; Είναι εγκεκριμένο από το Κρεμλίνο; Πώς είναι αυτό συνεπές με τους προαναφερθέντες στόχους αποκλειστικά για την «προστασία του πληθυσμού του Ντονμπάς»;

 

Ο φιλορωσικός θύλακας στη Μολδαβαία, η Υπερδνειστερία (πράσινο στο χάρτη), φιλοξενεί ρωσική στρατιωτική βάση στο Κολμπάσνα


Με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, το ζήτημα της καταπίεσης των ρωσόφωνων πολιτών της Μολδαβίας άρχισε και πάλι να υπερβάλλεται ενεργά.

Η ρωσική πρεσβεία στο Κισινάου δήλωσε ότι οι περιπτώσεις διακρίσεων για εθνικούς, γλωσσικούς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς και άλλους λόγους έχουν γίνει πιο συχνές στη χώρα και κάλεσε τους ρωσόφιλους σε περίπτωση απειλής για τη ζωή και την υγεία να απευθυνθούν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της πρεσβείας, και η διεύθυνση του οποίου εμφανίζεται ως σήμα κινδύνου - sos.moldova@ mail.ru.

Ο ίδιος στρατηγός Ρούσταμ Μινεκάεφ δήλωσε ανοιχτά ότι η προέλαση του ρωσικού στρατού στην Υπερδνειστερία είναι απαραίτητη, αφού ο ρωσόφωνος πληθυσμός καταπιέζεται εκεί. Πώς καταπιέζονται οι Ρώσοι στον φιλορωσικό θύλακα, ο στρατηγός δεν διευκρίνισε.

Η Μολδαβία απαίτησε από τη ρωσική πλευρά να απέχει από δηλώσεις που οδηγούν σε ένταση στην κοινωνία, χαρακτηρίζοντάς τις αβάσιμες. Όμως το Κισινάου αναγνωρίζει ότι το Πρίντεστροβιε ήταν και παραμένει το εργαλείο της Μόσχας για την επίλυση γεωπολιτικών ζητημάτων στην περιοχή.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr