Αλβανία: Κύματα συλλήψεων για διαφθορά στο Κούκες- ‘διαλύθηκε’ η συνοριακή αστυνομία


Απρίλιος 8, 2022. Ελλάδα.

Τίρανα.

Συνελήφθησαν 32 συνοριοφύλακες από το Κούκες με την κατηγορία της διαφθοράς, του λαθρεμπορίου και της παράνομης διέλευσης των συνόρων. 

Οι συλλήψεις έγιναν από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και Παραπόνων (SHÇBA) μετά από έρευνα της Ειδικής Υπηρεσίας για τη Διαφθορά (SPAK) σε συνεργασία με την Ειδική Εισαγγελία του Κοσσυφοπεδίου. 

 Η έρευνα της SPAK και της Ειδικής Εισαγγελίας του Κοσσυφοπεδίου ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με τη σύλληψη περισσότερων από 50 αστυνομικών και στις δύο πλευρές των συνόρων. Με δελτίο Τύπου, η Ειδική Δομή Καταπολέμησης της Διαφθοράς ανακοίνωσε ότι ελήφθησαν μέτρα σύλληψης για 32 συνοριακούς αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Kukës που κατηγορούνται για «312 επεισόδια δωροδοκίας».

Ανάλογη ενέργεια έγινε και στην άλλη πλευρά των συνόρων. Η Ειδική Εισαγγελία και η Αστυνομική Επιθεώρηση του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσαν τη σύλληψη 20 αστυνομικών στο συνοριακό πέρασμα της Βέρμιτσα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπλέντι Τσούτσι χαιρέτισε την ενέργεια και την περιέγραψε ως «πρότυπη έρευνα για την τιμωρία της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας».Όμως, ενώ στην Αλβανία οι συλλήψεις ξεκίνησαν την Παρασκευή, το Κοσσυφοπέδιο διεξάγει παρόμοιες επιχειρήσεις σε τελωνειακά σημεία στα σύνορα με την Αλβανία εδώ και περίπου ένα μήνα και στο παρελθόν έχει συλλάβει περίπου 50 τελωνειακούς και πράκτορες.

 Οι αρχηγοί της αστυνομίας του Κούκες που ανακρίθηκαν από μετά τις συλλήψεις στο Qafën e Prushit και στο Qafë Morinë στις 15 Μαρτίου αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε σχέση. Την Παρασκευή αναφέρθηκε ότι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, κατά τη διάρκεια της έρευνας επαληθεύτηκαν «πολλές περιπτώσεις διαφθοράς που διαπράττονταν συνεχώς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους από αυτούς τους υπαλλήλους, αναγκάζοντας Αλβανούς και αλλοδαπούς πολίτες να πληρώσουν διαφορετικά χρηματικά ποσά για τη μετάβαση από την Αλβανία στο Κόσοβο και αντίστροφα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι αξιωματούχοι αποκτούσαν από δωροδοκίες μέχρι και οκτώ χιλιάδες ευρώ την ημέρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα 17 αστυνομικοί θα φυλακιστούν, 14 θα βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό, 12 αστυνομικοί και δύο πολίτες που συνελήφθησαν βρίσκονται σε ανάκριση, ενώ 3 αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, γράφουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr