«Η Ελλάδα θα επιταχύνει την εξερεύνηση αερίου για να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία»


Απρίλιος 12, 2022. Ελλάδα.

Η Ελλάδα θα εντείνει τα έργα εξερεύνησης φυσικού αερίου με ιδιώτες επενδυτές σε μια προσπάθεια να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια και να γίνει ενεργειακός κόμβος στην Ευρώπη.

Αυτό δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρει η ουκρανική «Ευρωπαϊκή Αλήθεια» επικαλούμενη το Reuters .

Η Ελλάδα καλύπτει περίπου το 40% των ετήσιων ενεργειακών αναγκών της από ρωσικό αέριο.


Έλλειψη πολιτικής βούλησης


 Στο παρελθόν, η χώρα παρήγαγε λίγο πετρέλαιο και προσπάθησε να εξερευνήσει το δυναμικό υδρογονανθράκων της.

 Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου τα προηγούμενα χρόνια, η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και  η έλλειψη πολιτικής βούλησης παρεμπόδισαν τα σχέδια εξερεύνησής της.


«Η επιτάχυνση της εκμετάλλευσης των εθνικών ενεργειακών πόρων της χώρας θα μας επιτρέψει, αν είμαστε τυχεροί και έχουμε αξιοποιήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου, να αυξήσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία, την ενεργειακή μας ασφάλεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα επιδιώκει να έχει ξεκάθαρη εικόνα έως το 2023 εάν έχει αποθέματα φυσικού αερίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει, ενώ τα στοιχεία για τα πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου αυτή τη στιγμή εμπνέουν «αισιοδοξία» στην κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, η χώρα ακολουθεί πολιτική αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 55% έως το 2030, σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή.

Στις αρχές Μαρτίου, ο Μητσοτάκης είπε ότι η άμεση απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου δεν ήταν ρεαλιστική  και ότι η ανεξαρτησία από το ρωσικό αέριο «διαρκεί περισσότερο από ό,τι έχουμε εμείς».

censor.net

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr