Έντι Ράμα στο Βερολίνο: Η Τουρκία δεν είναι «τρίτος παράγοντας» στα Δυτικά Βαλκάνια...


Απρίλιος 12, 2022. Ελλάδα.

Στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο, ο επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για την επιρροή κρατών στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Πιστεύεται ότι η επιρροή κρατών όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία ή οι αραβικές χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια;»

Ο Ράμα δήλωσε ότι δεν έχουν όλοι οι παράγοντες ή τρίτες χώρες το ίδιο αντίκτυπο στα Δυτικά Βαλκάνια.

Δήλωσε ότι η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή είναι πρόβλημα ειδικά στις σημερινές συνθήκες, ο Ράμα είπε ότι αυτό δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να φέρει όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πιο κοντά της.

 

«Η Τουρκία είναι ένα πολύ σημαντικό ασφαλές σημείο για όλη την Ευρώπη»

 

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δήλωσε ότι η Τουρκία δεν είναι τρίτος παράγοντας αλλά στρατηγικός εταίρος της Αλβανίας, ο Ράμα είπε χαρακτηριστικά:

«Στα μάτια μου, η Τουρκία είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο ασφαλείας για όλη την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στις χώρες του Περσικού Κόλπου δήλωσε ότι έχουν φιλικές σχέσεις εδώ και πολλά χρόνια.

Επεσήμανε ότι θα απαιτήσει από τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες τη συνέχιση της αλβανικής διαδικασίας χωριστά από  τη Βόρεια  καθώς η Βουλγαρία ενδέχεται να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων τον Ιούνιο.

Ο Ράμα σημείωσε επίσης ότι αναμένει από τη Γερμανία να καταβάλει προσπάθειες για την απελευθέρωση της βίζα στους Κοσοβάρους.

Ο Γερμανός καγκελάριος Scholz είπε ότι η ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι πολύ σημαντική και ότι η υλοποίησή της είναι ένα από τις μεγαλύτερες ευθύνες της ΕΕ.

 «Για τη Γερμανία, τα Δυτικά Βαλκάνια είναι στρατηγικής σημασίας. (Τα Δυτικά Βαλκάνια) είναι μέρος της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής οικογένειας», είπε με έμφαση ο Σολτς.

Πρόσθεσε ότι η Γερμανία τάσσεται υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία το συντομότερο δυνατό.

 «Αυτό είναι προς το κοινό μας συμφέρον. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα της περιοχής και συνεπώς για ολόκληρη την Ευρώπη», εκτίμησε.

Παρότρυνε την Αλβανία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και κατέληξε λέγοντας ότι η Αλβανία διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο και υποστηρίζει την κοινή ασφάλεια και εξωτερική πολιτική της ΕΕ, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

haberturk.com

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr