Ο Ζελένσκι αρνήθηκε να δεχθεί τον Γερμανό Πρόεδρο στο Κίεβο λόγω …στενών δεσμών με τη Ρωσία


Φωτό Bild

Απρίλιος 12, 2022. Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αρνήθηκε να δεχθεί τον Γερμανό πρόεδρο στο Κίεβο λόγω των στενών του δεσμών με τη Ρωσία. 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Σταϊνμάγερ είχαν φιλικές σχέσεις με τον Σεργκέι Λαβρόφ και θεωρείται ο αρχιτέκτονας της ευνοϊκής πολιτικής του Βερολίνου απέναντι στη Μόσχα. Οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται από την Telegraph και την BILD.

Η επίσκεψη σχεδιάστηκε από τη γερμανική πλευρά, με τον πρόεδρο 66χρονο Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ μετά την επιθυμία του να μεταβεί στο Κίεβο «για να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ουκρανία»,  όπως είπε το απόγευμα της Τρίτης.

«Ήμουν έτοιμος να το κάνω. Αλλά φαίνεται, πρέπει να σημειώσω, ότι αυτό δεν ήταν επιθυμητό στο Κίεβο», είπε.

Ο Σταϊνμάγερ είπε στη Βαρσοβία την Τρίτη ότι ο Πολωνός  40χρονος ομόλογός του Αντρέι Ντούντα, είχε προτείνει τις τελευταίες ημέρες σε αυτόν και τους προέδρους της Βαλτικής (από την Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Λετονία) να ταξιδέψουν μαζί στην Ουκρανία. Μια πιθανή ημερομηνία για αυτήν την επίσκεψη θα ήταν η Τετάρτη.

Όμως ο Ζελένσκι αρνήθηκε. Δεν θέλει να συναντηθεί με τον Σταϊνμάγερ στο Κίεβο αυτή τη στιγμή, αλλά ενδέχεται να έρθουν άλλοι πολιτικοί της ΕΕ.

Ως λόγοι αναφέρθηκαν οι στενές σχέσεις του Σταϊνμάγερ με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια. Ως υπουργός Εξωτερικών, είχε στενές επαφές μεταξύ άλλων με τον 72χρονο Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Σταϊνμάγερ ήταν επίσης ένθερμος υποστηρικτής του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 και θεωρείται ο αρχιτέκτονας της φιλορωσικής πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr