Haberler: «Πράσινο φως για πώληση και εκσυγχρονισμό αεροσκαφών F-16 δίνουν οι ΗΠΑ»


Απρίλιος 7, 2022. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένει η αίτηση, η οποία περιλαμβάνει την πώληση 40 αεροσκαφών F-16 και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων F-16, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. 

Στο πλαίσιο αυτό, στη συστατική επιστολή που απέστειλε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ, αναφερόταν ότι η πώληση F-16 στην Τουρκία θα συνάδει με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών απέστειλε επιστολή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σχετικά με την πώληση αεροσκαφών F-16 για τα οποία η Τουρκία έχει υποβάλει αίτηση στο παρελθόν.

«Σύμφωνα με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ»

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, στην επιστολή που απέστειλε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι η πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν σύμφωνη με τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας και θα εξυπηρετούσε τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ.

«Πλήρωσε το τίμημα»

Η επιστολή αναφέρει: «Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ είναι τεταμένες, αλλά η Τουρκία έχει πληρώσει το απαραίτητο τίμημα με τον αποκλεισμό από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της αγοράς των S-400».

Η απόφαση αφορά την πώληση σαράντα F-16

 

Η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για αγορά 40 F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους. 

Στην επιστολή προσφοράς που υποβλήθηκε, υπήρχε επίσης αίτημα για εκσυγχρονισμό 80 αεροσκαφών F-16 στο απόθεμα  των TAF. Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμενόταν να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης από τη γραφειοκρατία των ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν επεσήμανε το αίτημα

 

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν στις 10 Μαρτίου. 

Στη συνάντηση αυτή, ο Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένει να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό το αίτημα της Τουρκίας, το οποίο περιλαμβάνει την αγορά 40 νέων αεροσκαφών από τις ΗΠΑ και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων F-16 και δήλωσε ότι είναι καιρός να αποσυρθεί. όλες οι άδικες κυρώσεις κατά της Τουρκίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

«Δώστε το S-400 στην Ουκρανία»

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Reuters ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ προέβησαν στην εξής πρόταση προς την Τουρκία «Δώστε τους S-400 που αγοράσατε από τη Ρωσία στην Ουκρανία». Η Άγκυρα, από την άλλη, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, ότι τέτοιο αίτημα δεν είχε διαβιβαστεί, όπως γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

haberler.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr