«Η Τουρκία πλήρωσε το τίμημα»- Πώληση σαράντα F-16 από τις ΗΠΑ


Απρίλιος 7, 2022. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών συναίνεσε στην πώληση πολεμικών αεροσκαφών τύπου F-16 στην Τουρκία, γράφει η τουρκική Sozcu.

 Σε συστατική επιστολή που εστάλη στο Κογκρέσο, το υπουργείο ανέφερε ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι η πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών και θα εξυπηρετούσε επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ.

H επιστολή αναφέρει ότι «η πώληση των F-16 θα είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και θα εξυπηρετήσει τα μακροπρόθεσμα σχέδια του ΝΑΤΟ», προσθέτει ότι η υποστήριξη και οι αμυντικοί δεσμοί της Τουρκίας με την Ουκρανία θεωρούνται «σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για κακόβουλες ενέργειες στην περιοχή».


«Η Τουρκία πλήρωσε το τίμημα για την απόκτηση των S-400»


«Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι οι κατάλληλοι αμυντικοί εμπορικοί δεσμοί των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι ουσιαστικοί για τη μακροπρόθεσμη ενότητα και τα συμφέροντα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και για την εθνική ασφάλεια, τα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

 Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ είναι τεταμένες, αλλά η Τουρκία πλήρωσε το απαραίτητο τίμημα αφαιρώντας την από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της αγοράς των S-400».

 Η επιστολή δεν προσέφερε καμία διαβεβαίωση ή χρονοδιάγραμμα για την πώληση του F16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Τουρκία υπέβαλε αίτημα από τις ΗΠΑ να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για F-16.

 Για να επιτευχθεί η συμφωνία, αναμενόταν να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Μετά την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400,  το αίτημα της στις ΗΠΑ είχε παραμείνει αναπάντητο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 10 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι είναι καιρός να αρθούν όλες οι «άδικες» κυρώσεις κατά της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας και ότι το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει F-16 να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr