«Τελικά, αίρονται οι κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S-400;» τούρκικο δημοσίευμα


Απρίλιος 14, 2022. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, έδωσε μια αξιοσημείωτη απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου, γράφει η ‘Sozcu’.

Ρώτησε ο δημοσιογράφος: «Είναι αποδεκτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες η άρνηση της Τουρκίας να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και  να παραβιάζονται οι κυρώσεις από την Τουρκία;»

 Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αναφέρθηκε για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία λόγω των S-400:

«Η Τουρκία ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ πήρε θέση κατά των επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία και συνέβαλε σημαντικά στις προσπάθειες υποστήριξης του ουκρανικού λαού».

Ο Πράις είπε ότι δεν γνώριζε για παραβίαση των κυρώσεων από την Τουρκία, αλλά μίλησε για την υποστήριξη της Τουρκίας στον ουκρανικό λαό και τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης.


Σημαντικός σύμμαχος…


Ο Πράις είπε: «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Συνέβαλε σημαντικά στις προσπάθειες υποστήριξης του ουκρανικού λαού και στο να λογοδοτήσει η Ρωσία. Οι Τούρκοι έπαιξαν επίσης κρίσιμο διπλωματικό ρόλο στο να φέρουν κοντά τους Ρώσους και τους Ουκρανούς για να δουν εάν θα μπορούσε να σημειωθεί διπλωματική πρόοδος. 

Δυστυχώς, καμία από τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, είτε από την Τουρκία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ισραήλ ή άλλες, δεν είχε μεγάλη επιτυχία. 

«Αυτό δεν συμβαίνει επειδή οι προσπάθειες αυτών των χωρών δεν είναι αρκετές, αλλά επειδή η Ρωσική Ομοσπονδία δεν φαίνεται σοβαρή για τη διεξαγωγή διπλωματίας και τον τερματισμό της σύγκρουσης», είπε.

Η επιμονή του δημοσιογράφου


Μετά από επιμονή του ίδιου δημοσιογράφου, ο Πράις είπε: «Δεν γνωρίζω για παραβίαση των κυρώσεων στο πλαίσιο της Τουρκίας, αλλά η Τουρκία έχει κάνει σημαντικές συνεισφορές. Για να επαναλάβουμε, η Τουρκία, ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, στάθηκε απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα σε αυτό το πλαίσιο και συνέβαλε σημαντικά στις προσπάθειες υποστήριξης του ουκρανικού λαού», είπε.

Ερωτηθείς από τον ίδιο δημοσιογράφο:, «Είναι αλήθεια ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να άρουν τις κυρώσεις CAATSA (Combating Aggressor Sanctions Act) που επιβλήθηκαν στην Τουρκία για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, ο Πράις είπε:

 «Δεν έχω απάντηση για εσάς σε αυτό το θέμα. Βρισκόμαστε σε έναν συνεχή διάλογο με τους συμμάχους μας, τους Τούρκους, σχετικά με τις ανησυχίες μας με την κατοχή του συστήματος S-400», είπε.

sozcu.com.tr

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr