«Μυστική» συνάντηση Μακρόν με Σαρκοζί πριν τηλεφωνήσει στον Πούτιν


Μάιος 3, 2022. Ελλάδα.

Μόσχα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, πριν τηλεφωνήσει στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν , συνεννοήθηκε με τον πρώην αρχηγό της Πέμπτης Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί. Στο σκοπό αυτής της συνάντησης αναφέρθηκε η καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας,  Ευγενία Ομπίτσκινα στο Lenta.ru.

Σύμφωνα με την Ομπίτσκινα, είναι σημαντικό για τον Πρόεδρο της Γαλλίας να επηρεάσει την κατάσταση στην Ουκρανία. Για το λόγο αυτό, θα μπορούσε να απευθυνθεί στον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έχει εμπειρία από τη συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις σε τέτοιες συγκρούσεις, όπως είπε.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μακρόν δέχεται συμβουλές από τον Νικολά Σαρκοζί. Ο Νικολά Σαρκοζί βρέθηκε κάποτε σε παρόμοια θέση. Το 2008, κατά τη διάρκεια της ρωσο-γεωργιανής σύγκρουσης, η Γαλλία είχε επίσης την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τότε ο Νικολά Σαρκοζί, χάρη σε έξυπνους διπλωματικούς ελιγμούς, κατάφερε να βοηθήσει να σταματήσει το καυτό στάδιο της σύγκρουσης. Επεξεργάστηκε και υπογράφηκε ένα συμβιβαστικό σχέδιο.

 Τότε, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ήταν πρόεδρος της Ρωσίας, το σχέδιο ονομάστηκε «σχέδιο Μεντβέντεφ-Σαρκοζί», και χάρη σε αυτόν τελείωσε το καυτό στάδιο της σύγκρουσης.

 Ο Σαρκοζί ξέρει πώς να επιλύει πολύ δύσκολες καταστάσεις, χάρη σε ριψοκίνδυνους, μερικές φορές αδιαφανείς, αλλά επιτυχημένους διπλωματικούς συνδυασμούς, διαπραγματεύσεις μεταφοράς.


 Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι το 2008 ο Σαακασβίλι και ο Μεντβέντεφ υπέγραψαν πολλά διαφορετικά κείμενα του σχεδίου Μεντβέντεφ-Σαρκοζί», εξήγησε η Ευγενία Ομπίτσκινα.

Είναι πιθανό ότι οι διαβουλεύσεις αφορούσαν τρόπους για να σταματήσει το καυτό στάδιο της σύγκρουσης, διότι αυτό είναι πλέον το κύριο καθήκον που θέτει ο Εμμανουέλ Μακρόν ως ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη μυστική συνάντηση Μακρόν και Σαρκοζί στο Μέγαρο των Ηλυσίων πριν από τη συνομιλία με τον Πούτιν μετέδωσε η «Le Figaro».

Τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Γαλλίας πραγματοποιήθηκαν στις 3 Μαΐου. 

Σύμφωνα με το «Le Parisien», η συνομιλία διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες. Αυτή είναι η πρώτη συνομιλία μεταξύ Πούτιν και Μακρόν από τις 29 Μαρτίου και η πρώτη μετά την επανεκλογή του Γάλλου ηγέτη για νέα προεδρική θητεία.

lenta.ru

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr