Η Άγκυρα αναφέρει θετικές εξελίξεις για το εμπάργκο όπλων από την Φινλανδία και τη Σουηδία


Μάιος 5, 2022. Ελλάδα.

Η Άγκυρα σημείωσε τη θετική στάση για την άρση του εμπάργκο όπλων κατά τη διάρκεια συνομιλιών με αντιπροσωπείες του ΝΑΤΟ και της Φινλανδίας από τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Αυτό δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το Reuters.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, είδαμε μια θετική στάση για την άρση του εμπάργκο στα προϊόντα της αμυντικής βιομηχανίας, αυτό είναι ένα ευχάριστο γεγονός», δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν.

Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία μετά την εισβολή της στη Συρία κατά των Κούρδων της Συρίας YPG. Η Άγκυρα θεωρεί αυτή την ομάδα πανομοιότυπη με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ο Καλίν είπε επίσης ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας για την τρομοκρατία και οι προσδοκίες για συγκεκριμένα βήματα για την αντιμετώπισή τους έχουν μεταφερθεί στους συναδέλφους.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα.

Η Τουρκία εξέπληξε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ διαφωνώντας με την ένταξη των δύο χωρών, λέγοντας ότι κρύβουν άτομα που συνδέονται με μαχητές του PKK και οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι σχεδίαζε απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Και τα 30 έθνη του ΝΑΤΟ πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους προτού γίνει δεκτό ένα νέο μέλος, και έτσι να απολαύσουν την εγγύηση της συλλογικής ασφάλειας.

eurointegration.com.ua

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr