Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Βούτσιτς στο Νταβός: Είμαστε στον ευρωπαϊκό δρόμο, αλλά μη μας πιέζετε για κυρώσεις στη Ρωσία


Μάιος 25, 2022. Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας,  Αλεξάνταρ Βούτσιτς, βρίσκεται στο Νταβός, όπου συμμετέχει στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Μιλώντας στα ΜΜΕ για την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια», ο Βούτσιτς είπε:

«Είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που έχουμε. Οι σχέσεις μεταξύ Αλβανίας, Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας δεν ήταν ποτέ καλύτερες», είπε ο Βούτσιτς.

Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι είχε, μεταξύ άλλων, συνομιλία με τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Ντριτάν Αμπάζοβιτς, και ότι τον προσκάλεσε ως καλεσμένο και στο πλαίσιο του «Ανοιχτά Βαλκάνια» να παραστεί στο δείπνο στην Αχρίδα.

«Στο χέρι τους είναι αν θα έρθουν ή όχι. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να κυνηγήσουμε κάποιον για να δικαιολογήσουμε την ύπαρξή μας. Δεν χρειάζεται. Τους καλέσαμε όλους. Όποιος θέλει να έρθει καλώς να έρθει. Είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που έχουμε, θα θέλαμε να έχουμε περισσότερα, αλλά είμαστε ικανοποιημένοι. Έχουμε καλή συνεργασία με όλους», είπε ο Πρόεδρος.

- Υπάρχει μεγάλη πτώση η δημοτικότητα της ΕΕ όχι μόνο στη Σερβία, αλλά και στη Βόρεια Μακεδονία. Υπάρχει μια τραμπάλα, πρέπει να αναρωτηθεί κανείς πώς θα ψήφιζε ο κόσμος σήμερα. Πρέπει να φταίνε ορισμένα κράτη μέλη, όχι μόνο εμείς.

 Δεν μπορείτε να ζητήσετε από μια χώρα να αλλάξει την πολιτική της ανά πάσα στιγμή, καθώς μια μέρα κάποιος πιστεύει ότι η πολιτική πρέπει να αλλάξει.

 Η Σερβία βρίσκεται στον ευρωπαϊκό δρόμο, αυτή είναι η μόνη πολιτική που έχει η Σερβία, αλλά αντί για αυτά που έχετε κάνει για εμάς, μην ακούτε την ανάγκη επιβολής κυρώσεων.

 Οι Σέρβοι και οι πολίτες της Σερβίας θυμούνται τι συνέβη πριν από περισσότερα από 20 χρόνια. 

Δεν μπορείς να προσποιηθείς ότι όλα είναι ίδια, πρέπει να προσπαθήσεις να καταλάβεις, να ακούσεις, ξέρουμε ότι είναι παρελθόν, αλλά τουλάχιστον άκουσέ μας, άκου τα μαρτύριά μας, μην μας επαναλαμβάνεις κάθε μέρα αυτό που θέλεις από εμάς, έχουμε τους ανθρώπους μας», είπε ο πρόεδρος.

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr