Η Τουρκία αλλάζει το όνομά της στον ΟΗΕ -παύει να ονομάζεται ‘γαλοπούλα’- τούρκεϊ στα αγγλικά


Μάιος 31, 2022. Ελλάδα.

 

Η Τουρκία ζήτησε επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς να αλλάξουν το όνομα της χώρας σε Τούρκιγε - Türkiye, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Άγκυρα θα στείλει επίσημη επιστολή σε όλους τους διεθνείς παράγοντες την Τρίτη και αναμένει ότι η αλλαγή θα γίνει επίσημη μετά από αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο ΟΗΕ είναι «έτοιμος» για αλλαγή και η Άγκυρα ενθαρρύνει την αλλαγή το ονόματος της χώρας, από την αγγλική ονομασία της Τουρκίας (Turkey= γαλοπούλα) στο μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς αλληλογραφίας του, συμπεριλαμβανομένων των ειδήσεων εξωτερικής πολιτικής, πρόσθεσε.

Η αλλαγή του ονόματος ακολούθησε διάταγμα που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αλλαγή του ονόματος της Τουρκίας σε αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά, μεταξύ άλλων γλωσσών, συμπεριλαμβανομένης της επισήμανσης των εξαγωγικών προϊόντων. (Σημ. Από το made in Turkey το άλλαξε σε made in Türkiye)

Το όνομα Türkiye «αντιπροσωπεύει και εκφράζει καλύτερα τον πολιτισμό, τον πολιτισμό και τις αξίες του τουρκικού λαού», ανέφερε το διάταγμα του Ερντογάν.

Ο ακριβής λόγος της αλλαγής του ονόματος της χώρας και η ώρα που θα συμβεί δεν είναι ξεκάθαροι.

Τον Δεκέμβριο, η κρατική τηλεόραση TRT ανέφερε ένα άρθρο σχετικά με την «κολακευτική» σημασία του ονόματος Turkey στα αγγλικά ως «είτε ένα μεγάλο πουλί βορειοαμερικανικής καταγωγής» ή «όταν κάτι πάει στραβά».

Vecer

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr