Πατριάρχης Σερβίας: Αναγνωρίζουμε την αυτοκεφαλία της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας»


Μάιος 24, 2022. Ελλάδα.

Βελιγράδι.

«Η Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανταποκρίθηκε ομόφωνα στα αιτήματα της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας- Αρχιεπισκοπή Αχρίδας - MPC-OA» και το Συμβούλιο της εκκλησίας μας ευλογεί και εγκρίνει, αποδέχεται και αναγνωρίζει το αυτοκέφαλο», δήλωσε ο Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, γράφει το σερβικό πρακτορείο Τανγιούγκ.

Ο Σέρβος Πατριάρχης Πορφύριος ανακοίνωσε σήμερα στα Σκόπια ότι η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έλαβε απόφαση να εγκρίνει, να ευλογήσει και να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - Επισκοπής Αχρίδας (MPC-OA).


Κατά τη διάρκεια του κηρύγματος, στην κοινή λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό των Σκοπίων για την εορτή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ο Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είπε ότι είναι απερίγραπτα χαρούμενος, γιατί ένα θαύμα συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, του οποίου είμαστε μέρος.


Δηλώσεις του πρωθυπουργού


Σύμφωνα, εξάλλου, με το ιδιωτικό ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων, Makfax,  ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι δήλωσε:

«Χαιρόμαστε μαζί με όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς της χώρας μας την ιστορική είδηση ​​με την οποία η Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας αποκτά αυτοκεφαλία».

«Αυτή η είδηση, αναμενόμενη εδώ και αιώνες, ανακοινώθηκε σήμερα στην κοινή λειτουργία με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπου ο Πατριάρχης Πορφύριος είπε ότι η απόφαση για αποδοχή της MPC-OA ως αυτοκέφαλη εκκλησία θα προταθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με σύσταση να γίνει αποδεκτό από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. 

«Ας είναι χαρούμενη αυτή η μεγάλη ημέρα για όλους τους Ορθόδοξους πιστούς και για όλους τους πολίτες», είπε ο πρωθυπουργός Κοβάτσεφσκι.

 

Το αλβανικό κόμμα DUI


Η Δημοκρατική Ένωση για Ένταξη - DUI συγχαίρει όλους τους πιστούς της Ορθόδοξης πίστης στη Βόρεια Μακεδονία για την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - Αρχιεπισκοπής Αχρίδας», μετά από ομόφωνη απόφαση που εγκρίθηκε σήμερα από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Πρόκειται για μια απόφαση μεγάλης σημασίας όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, καθώς θέτει τέλος σε μια μακροχρόνια διαμάχη που έχει δημιουργήσει πολλές διαμάχες που έχουν κλονίσει τα θεμέλια της ειρήνης».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr