«Κίνδυνος πολέμου Ρωσίας – ΝΑΤΟ η αποστολή βρετανικών πλοίων στην Οδησσό»


Μάιος 24, 2022. Ελλάδα.

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας  Κωνσταντίν Σίβκοφ, σε συνέντευξή του στην Vzglyad, εκτίμησε την ιδέα της υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Λίζ Τρας να στείλει πολεμικά πλοία για να «απελευθερώσουν» και να συνοδεύσουν εμπορικά πλοία με σιτηρά από την Οδησσό. 

Σύμφωνα με τον Σίβκοφ, η εμφάνιση πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα θα δημιουργήσει πρόσθετη ένταση.

Ο αναλυτής θεώρησε ότι, υπό την κάλυψη της συνοδείας των εμπορικών πλοίων με σιτηρά, τα βρετανικά αντιτορπιλικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά βαρέων όπλων και τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία.

«Η άλλη πλευρά του ζητήματος υπάρχει το συμφέρον της Δύσης να επιστρέψει τα πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και άλλων κορυφαίων χωρών του ΝΑΤΟ στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας», είπε ο εμπειρογνώμονας.


Ο Σίβκοφ προειδοποίησε ότι εάν τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα, θα αυξηθούν οι κίνδυνοι επαφής πυρός με το ρωσικό ναυτικό. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν δύο επιλογές για την εξέλιξη των γεγονότων.

 

Η πρώτη επιλογή είναι ότι τα πλοία του ΝΑΤΟ μπορούν να προκαλέσουν τη ρωσική πλευρά και να χτυπήσουν τα στρατεύματα.

 Μετά από αυτό, η Μόσχα θα αναγκαστεί να απαντήσει με παρόμοιο τρόπο. 

 

Η δεύτερη επιλογή είναι ότι τα βρετανικά αντιτορπιλικά μπορούν να παραβιάσουν τα ρωσικά χωρικά ύδατα και ως απάντηση στις απαιτήσεις να τα εγκαταλείψουν, θα ανοίξουν πυρ κατά του ρωσικού στρατού.

«Ως αποτέλεσμα, τα πλοία του ΝΑΤΟ θα καταστραφούν. Και αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για την έναρξη μιας πλήρους κλίμακας σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, η οποία πολύ γρήγορα θα περάσει στην πυρηνική φάση», εξήγησε ο Σίβκοφ.

Αφορμή για το σχόλιο ήταν οι δηλώσεις της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας που υποστήριξε την ιδέα της δημιουργίας ενός συνασπισμού χωρών που θα ξεμπλοκάρουν τις προμήθειες σιτηρών από την Ουκρανία. 

Η πηγή είπε ότι η Τρας ενέκρινε την αποστολή πολεμικών πλοίων για συνοδεία πλοίων από την Οδησσό. 

Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου ενδέχεται να απαιτεί τη συγκατάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών.

lenta.ru

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr