Κόβεται η πρόσβαση της Ουκρανίας στα λιμάνια της


Μάιος 2, 2022. Ελλάδα.

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι τα λιμάνια της Μαριούπολης, του Μπερντιάνσκ και του Σκαντόβσκ στην Αζοφική Θάλασσα και το λιμάνι της Χερσώνας στη Μαύρη Θάλασσα έκλεισαν «μέχρι να αποκατασταθεί ο έλεγχος».

Όλα τα ουκρανικά λιμάνια ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν μερικά λιμάνια ενώ  άλλα τα έκλεισαν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος  Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών λόγω του ρωσικού ελέγχου της ναυτιλίας στη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επισιτιστική κρίση που θα επηρεάσει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, όπως σημειώνει το Reuters.

«Η Ρωσία δεν επιτρέπει στα πλοία την είσοδο ή την έξοδο, ελέγχει τη Μαύρη Θάλασσα. Η Ρωσία θέλει να σταματήσει εντελώς την οικονομία της χώρας μας», είπε ο Ζελένσκι στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα της Αυστραλίας (“60 Minutes”).

Η Ουκρανία, ένας σημαντικός παραγωγός γεωργικών προϊόντων, εξήγαγε τα περισσότερα από τα αγαθά της δια θαλάσσης, αλλά αναγκάστηκε να στραφεί στις εξαγωγές με τρένο μέσω των δυτικών συνόρων της ή μέσω των μικρών λιμανιών της στον ποταμό Δούναβη.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας ανήλθαν σε 45,709 εκατομμύρια τόνους την περίοδο Ιουλίου-Ιουνίου 2021-2022.

Πρόσθεσε ότι συμπεριλαμβάνονταν και οι εξαγωγές 763.000 τόνους που εξήχθησαν τον Απρίλιο, αλλά δεν αναφέρθηκαν συγκριτικά στοιχεία.

Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι η Ουκρανία εξήγαγε 300.000 τόνους σιτηρών τον Μάρτιο.


--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr