Τουρκία: Απαγορεύτηκε συγκέντρωση των Τατάρων της Κριμαίας λόγω « καλών διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία»


Μάιος 10, 2022. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Στη συνάντηση της Πλατφόρμας Οργανώσεων Τατάρων της Κριμαίας που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, αξιολογήθηκαν οι προσδοκίες για το μέλλον της Κριμαίας καθώς και ο πόλεμος που συνεχίζει η Ρωσία στην Ουκρανία.

 Ο βουλευτής του ουκρανικού κοινοβουλίου Μουσταφά Αμπντουλτζεμίλ Κιρίμογλου, ο οποίος περιγράφεται ως ο «εθνικός ηγέτης», και ο Ρεφάτ Τσουμπάροφ, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης των Τατάρων της Κριμαίας, παρευρέθηκαν στη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης.

40 μη κυβερνητικές οργανώσεις υπό την ομπρέλα της Πλατφόρμας Οργανώσεων Τατάρων της Κριμαίας καταδίκασαν τη ζωή στην εξορία και την ιμπεριαλιστική στάση της Μόσχας, με την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014, καθώς και την πολιτική αναγκαστικής εξορίας της Σοβιετικής Ένωσης το 1944. 

Ωστόσο, επιβλήθηκε απαγόρευση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, η οποία υποστηρίχθηκε από τον Δήμαρχο του Εσκισεχίρ, του CHP, δικηγόρο Καζίμ Κουρτ, και η οποία είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση της Πλατφόρμας Οργανώσεων Τατάρων της Κριμαίας.


Το Γραφείο του Κυβερνήτη του Εσκισεχίρ απαγόρευσε όλες τις εκδηλώσεις για δεκαπέντε ημέρες μεταξύ 10 Μαΐου και 24 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης στις 18 Μαΐου για την καταδίκη της Ρωσίας, που θα διοργανωθεί από τους Τάταρους της Κριμαίας και με τη συμβολή του Κουρτ. Η απαγόρευση ερμηνεύτηκε ως στάση «μη επιτρεπόμενης μαζικής διαμαρτυρίας όσον αφορά τις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία».

Ο Μουσταφά Αμπντουλτζεμίλ Κιρίμογλου, ο οποίος μοιράστηκε την τελευταία κατάσταση στον πόλεμο στην Ουκρανία στη συνάντηση, είπε ότι η Ρωσία αυτή τη στιγμή κατέχει τις νότιες περιοχές της χώρας και θέλει να ανοίξει έναν διάδρομο προς την Υπερδνειστερία, την αυτονομιστική περιοχή της Μολδαβίας, που συνορεύει με την Ουκρανία. 

Υποδεικνύοντας ότι η Ρωσία θέλει να διακόψει τους δεσμούς της Ουκρανίας με τη Μαύρη Θάλασσα, ο Κιρίμογλου τόνισε ότι η Μόσχα επίσης δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις κατάπαυσης του πυρός και κατηγόρησε τη Ρωσία για θανάτους αμάχων.

Amerikanın Sesi

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr