«Η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να ξαναρχίσει τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία», ισραηλινό δημοσίευμα


Μάιος 12, 2022. Ελλάδα.


Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στη Wall Street Journal ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τους ηγέτες του Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση προηγμένων όπλων και άλλου εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων ανταλλακτικών για μαχητικά αεροσκάφη F-16, στον τουρκικό στρατό, γράφει η ισραηλινή nziv.net.

Όπως σημειώνεται η πρόταση της πώλησης όπλων που στάλθηκε στους ηγέτες του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα, επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον ‘ρόλο του μεσολαβητή’ στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας και την υποστήριξή της στον ουκρανικό στρατό, επιδιορθώνοντας τις τεταμένες σχέσεις με την Ουάσιγκτον με την αγορά νέων όπλων.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά για τα τουρκικά αεροσκάφη F-16, τα οποία θα βελτιώσουν τις επιδόσεις των μαχητικών αεροσκαφών.

Η Τουρκία φιλοξένησε δύο γύρους συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, προμήθευσε την Ουκρανία με ένοπλα UAV και εμπόδισε ρωσικά πολεμικά πλοία να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα.

Αυτές οι κινήσεις βελτίωσαν τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον και αύξησαν τις συχνές επαφές με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ.


Αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα είπαν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη νέα συμφωνία όπλων για να μετρήσει τα επίπεδα υποστήριξης του Κογκρέσου σε μια ξεχωριστή προσπάθεια να πουλήσει 40 νέα F-16 στην Τουρκία.

Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν τη συμφωνία για τα F-16, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιδιόρθωση των δεσμών ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες τεταμένες μετά την επιλογή της Άγκυρας να αποκτήσει ρωσικό σύστημα αεράμυνας το 2017, και να εμποδίσει την Τουρκία να προσεγγίσει τη Ρωσία και την Κίνα.

Ωστόσο, αρκετοί Αμερικανοί νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένων της Βουλής των Αντιπροσώπων και των Δημοκρατικών της Γερουσίας, αντιτίθενται στην πώληση, λόγω των δεσμών της Άγκυρας με τη Ρωσία και των ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Ένας αξιωματούχος που γνωρίζει την πρόταση είπε ότι η πώληση των πυραύλων AIM-9 Sidewinder και AIM-120 Amraam μαζί με ραντάρ και άλλο εξοπλισμό θα κοστίσει στην Τουρκία περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση υπέβαλε το αίτημα μέσω ανεπίσημης ανακοίνωσης σε βασικούς ηγέτες και στα δύο σώματα του Κογκρέσου. Και εάν οι ηγέτες του Κογκρέσου εγκρίνουν την πώληση, η διοίκηση πρέπει, βάσει νόμου, να στείλει επίσημη ανακοίνωση για τη συμφωνία.


«Δεν εγκρίνουμε δημόσια ούτε σχολιάζουμε τις προτεινόμενες συμφωνίες όπλων έως ότου το Κογκρέσο λάβει επίσημη ειδοποίηση», δήλωσε στην εφημερίδα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η κυβέρνηση αναμένεται να στείλει ξεχωριστό αίτημα στο Κογκρέσο για την πώληση ενός νέου στόλου F-16 μαζί με μια αναβάθμιση στα υπάρχοντα αεροσκάφη της Τουρκίας αργότερα αυτό το έτος.

Η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Άγκυρα μετά την απόκτηση του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 και την απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr