Το Κοσσυφοπέδιο υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης


Μάιος 12, 2022. Ελλάδα.

Το Κοσσυφοπέδιο υπέβαλε την Πέμπτη αίτηση για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η αίτηση έγινε στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, από την Υπουργό Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσσυφοπεδίου,Ντόνικα Γκερβάλα.

Η Γκερβάλα επιβεβαίωσε ότι υπέβαλε την αίτηση για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μέσω βιντεοσκοπημένης ομιλίας, λέγοντας ότι ελπίζει σε θετική απόφαση.

«Σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για το Κοσσυφοπέδιο στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Σήμερα ξεκινά η διαδικασία για την εξέταση του αιτήματός μας, η οποία θα περάσει από διάφορα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και του Υπουργικού Συμβουλίου. Το Κοσσυφοπέδιο αξίζει να είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης», είπε.

Εν τω μεταξύ, ο Ντάνιελ Χόλτγκεν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε απάντηση στο «Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη», επιβεβαίωσε ότι έχουν αποδεχτεί την αίτηση ένταξης του Κοσσυφοπεδίου.

«Η αίτηση έγινε δεκτή και θα σταλεί στην Υπουργική Επιτροπή σύμφωνα με το καταστατικό του Συμβουλίου της Ευρώπης», είπε ο Χόλτγκεν, ο οποίος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για περαιτέρω διαδικασίες για την εξέταση της αίτησης.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου το πρωί της Πέμπτης ενέκρινε αρχικά κατ' αρχήν την πρωτοβουλία για ένταξη της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η αίτηση εξετάζεται από την Επιτροπή Υπουργών και μετά την εξέταση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, τον τελικό λόγο δίνει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, η οποία αποτελείται από εθνικούς εκπροσώπους των κρατών μελών. Η είσοδος γίνεται με πλειοψηφία 2/3.

Κάθε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να αποδέχεται τις αρχές του κράτους δικαίου και την εφαρμογή των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών σε όλα τα άτομα που υπάγονται στη δικαιοδοσία αυτού του κράτους.

Με την απουσία της Ρωσίας, η οποία αποβλήθηκε από αυτό το Συμβούλιο στις 16 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, λόγω της έναρξης του απρόκλητου πολέμου στην Ουκρανία, τα δύο τρίτα των κρατών μελών αυτού του οργανισμού αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Δεδομένου ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία, το ενδεχόμενο ένταξης του Κοσσυφοπεδίου είναι πραγματικό, εάν κριθεί ότι το Κοσσυφοπέδιο πληροί τις προϋποθέσεις.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανακοινώνει σύγκληση στις 13 Μαΐου του Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Ο πρόεδρος της Σερβίας,  Αλεξάνταρ Βούτστιτς, αντέδρασε κατά της αίτησης του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο Σέρβος πρόεδρος, την Πέμπτη, στο Βελιγράδι είπε ότι με αυτή την ενέργεια το Κοσσυφοπέδιο παραβίασε τις Συμφωνίες της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών.

«Εναπόκειται σε εμάς να μην μπούμε σε σύγκρουση μίσους και ψύχωσης, αλλά να δώσουμε μια ισχυρή απάντηση, υπεύθυνα, ορθολογικά και σοβαρά», είπε ο Βούτσιτς.

Πρόσθεσε ότι έχει προγραμματίσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για την Παρασκευή και τις επόμενες εβδομάδες «η Σερβία θα κάνει ό,τι μπορεί για να δείξει ότι μπορούμε να σώσουμε τη χώρα μας».

boldnews.al, evropaelire.org

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr