Ο αρχιραβίνος της Ρωσίας προτρέπει τον Λαβρόφ να ζητήσει συγνώμη για τις δηλώσεις του με τον Χίτλερ


Μάιος 5, 2022. Ελλάδα.

Ο αρχιραβίνος της Ρωσίας Μπερέλ Λαζάρ συγκλονίστηκε από τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι «οι Εβραίοι είναι οι πιο μοχθηροί αντισημίτες» και τον προέτρεψε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για αυτά τα λόγια, όπως αναφέρει το Εβραϊκό Τηλεγραφικό Πρακτορείο.

Δήλωσε συγκεκριμένα ο Λαζάρ: «Δεν θεωρώ ότι δικαιούμαι να δώσω συμβουλές στον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, αλλά θα ήταν σωστό να ζητούσε συγγνώμη από τους Εβραίους και απλώς να παραδεχτεί το λάθος του.

Νομίζω ότι μετά από ένα τέτοιο περιστατικό θα μπορούσε κανείς να το θεωρήσει διευθετημένο και να γυρίσει σελίδα».

Ο Ραβίνος πρόσθεσε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη σχετικά με την ταύτιση των ενεργειών των ρωσικών αρχών στην Ουκρανία με τις ενέργειες του σοβιετικού στρατού κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διευκρίνισε ότι οι κατηγορίες των Ουκρανών για «νεοναζισμό» από τις ρωσικές αρχές υποτιμούν το κατόρθωμα και τον ηρωισμό του σοβιετικού στρατού, ο οποίος απελευθέρωσε το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς και τοποθέτησε μια κόκκινη «σημαία νίκης» πάνω από το Ράιχσταγκ στο Βερολίνο.

Επισημαίνεται ότι ο Λάζαρ θεωρείται στενός φίλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Είναι επικεφαλής της Ομοσπονδίας Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ρωσίας, μιας ένωσης που σχετίζεται με την αίρεση του Χασιδισμού Λουμπαβίτσερ.

Στις 2 Μαΐου, ο Λαβρόφ είπε ότι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι Εβραίος δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει «μαζικός ναζισμός» στην Ουκρανία, επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, « οι μεγαλύτεροι αντισημίτες είναι ακριβώς οι Εβραίοι », για παράδειγμα , όπως ο Φύρερ της Ναζιστικής Γερμανίας, Αδόλφος Χίτλερ. Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Ισραήλ κλήθηκε να δώσει ένα σημείωμα διαμαρτυρίας και ο υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ προέτρεψε τον Λαβρόφ να ζητήσει αμέσως συγγνώμη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας  Ντμίτρο Κουλέμπα  σχολίασε τα λόγια του Λαβρόφ ότι τέτοιες απόψεις είναι βαθιά προσβλητικές τόσο για τον Ζελένσκι και την Ουκρανία, όσο και για το Ισραήλ και τον εβραϊκό λαό. Η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε αυτά τα σχόλια του Λαβρόφ «παράλογη προπαγάνδα» .

Ο ίδιος ο  Ζελένσκι  απευθύνθηκε στις ισραηλινές αρχές και ρώτησε εάν ο Ισραηλινός πρεσβευτής θα παραμείνει στη Μόσχα μετά τον κραυγαλέο αντισημιτισμό των ρωσικών αρχών.

Στις 4 Απριλίου, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επιδείνωσε το σκάνδαλο δηλώνοντας ότι Ισραηλινοί μισθοφόροι πολεμούσαν δίπλα δίπλα με τα «εθνικιστικά τάγματα του Αζόφ» στη Μαριούπολη, γράφει το ουκρανικό δημοσίευμα.

pravda.com.ua

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr