Τουρκία: Πολιτικός της αντιπολίτευσης καταδικάστηκε για «προσβολή» Ερντογάν


Φωτο: yenisafak.com

Μάιος 13, 2022. Ελλάδα.

Κωνσταντινούπολη.

Το 3ο Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Εφετείου επικύρωσε την ποινή φυλάκισης 4 ετών 11 μηνών και 20 ημερών για την Πρόεδρο του CHP στην περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης Τζανάν Καφταντζιόγλου με τις κατηγορίες για «προσβολή δημοσίου λειτουργού», «δημόσια προσβολή του κράτους της Δημοκρατίας της Τουρκίας και προσβολή του Προέδρου»…, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Η Τζανάν Καφταντζιόγλου δικάστηκε στο 37ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης για τις αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις συνεντεύξεις της σε τηλεοπτικό κανάλι.

 Στο τέλος της δίκης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2019, η Καφταντζιόγλου καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Η πολιτικός άσκησε έφεση κατά της απόφασης μέσω του δικηγόρου της. 

Ολοκληρώθηκε η επανεξέταση της απόφασης από το 3ο Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Εφετείου. 

Το 3ο τμήμα του Ακυρωτικού Δικαστηρίου ενέκρινε τις ποινές της  Καφταντζιόγλου σε 1 έτος, 6 μήνες και 20 ημέρες για «προσβολή δημοσίου λειτουργού λόγω καθήκοντος» και 1 έτος και 8 μήνες για «ανοιχτό εξευτελισμό του κράτους της Δημοκρατίας της Τουρκίας»  καθώς και για «Προσβολή του Προέδρου», όπως γράφει η Yeni Şafak.

Σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, οι ποινές κάτω των πέντε ετών αναστέλλονται και δύο νομικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι η Καφταντζιόγλου δεν θα φυλακιστεί.

Λίγο μετά την απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η Καφταντζιόγλου δεσμεύτηκε σε ένα βίντεο στο Twitter ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για «δικαιοσύνη για όλα τα 84 εκατομμύρια του τουρκικού πληθυσμού».

Ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κάλεσε όλους τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να συγκεντρωθούν μπροστά από το δικαστικό μέγαρο για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση.

Η δικαστική ανεξαρτησία της Τουρκίας βρίσκεται στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την καταστολή του δικαστικού σώματος και άλλων κρατικών οργάνων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Οι επικριτές λένε ότι τα δικαστήρια υφίστανται πίεση από τον Ερντογάν και το ισλαμιστικό κόμμα του, το AKP.

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr