Η Τουρκία συνεχίζει την «αργή» προσέγγισή της με την Αίγυπτο


Μάιος 19, 2022. Ελλάδα.

 

Σε ένα νέο βήμα προς τη συμφιλίωση, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ο Υπουργός Οικονομικών της, Νουρεντίν Ναμπάτι, θα ταξιδέψει στην Αίγυπτο την πρώτη του ερχόμενου Ιουνίου, στην πρώτη υπουργική επίσκεψη στο Κάιρο σε εννέα χρόνια, την οποία οι παρατηρητές θεωρούν σημαντική πρόοδο στην αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων.

Ο Τούρκος υπουργός θα φτάσει στην Αίγυπτο επικεφαλής αντιπροσωπείας για να συμμετάσχει στις ετήσιες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Ισλαμικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

 Σε δήλωση που εξέδωσε η τουρκική πλευρά αναφέρει ότι ο Ναμπάτι θα έχει επίσης «διμερείς συνομιλίες» χωρίς να αποκαλύψει περισσότερα λεπτομέρειες σχετικά με τα θέματα που θα συζητηθούν μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας.

Η Ιndependent Αrabia δεν έλαβε απάντηση από την αιγυπτιακή πλευρά στο αίτημα για σχολιασμό.

Η επίσκεψη έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, κατά την οποία μίλησε για άνοιγμα προς την Αίγυπτο, καθώς και ένα χρόνο μετά την έναρξη δύο «διερευνητικών» συνομιλιών στο επίπεδο Υφυπουργών Εξωτερικών στην Αίγυπτο και την Τουρκία για να συζητήσουν «τα απαραίτητα βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων» σε διμερές επίπεδο και σε περιφερειακό πλαίσιο.

Ωστόσο, αυτές οι συναντήσεις δεν έχουν ακόμη καταλήξει στην ανταλλαγή διπλωματικών εκπροσώπων μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίπεδο του «επιτετραμμένου» ή στην ανάπτυξη οδικού χάρτη για τη βελτίωση των σχέσεων.

Συνεχίζονται, όμως, οι αιφνιδιαστικές συναντήσεις ασφαλείας μεταξύ των δύο πλευρών, συζητώντας διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων είναι και τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που κατοικούν στην Τουρκία και  τα οποία καταζητούνται από τις αιγυπτιακές αρχές, καθώς και την κατάσταση στη Λιβύη.


Διπλωματική προσέγγιση με οικονομική χροιά


Οι εντάσεις μεταξύ της αιγυπτιακής και της τουρκικής πλευράς έπαυσαν τα τελευταία δύο χρόνια, με την Άγκυρα να ξεκινά μια διπλωματική εκστρατεία για την άρση των διαφορών της με τις χώρες της περιοχής, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ.

Οι εντάσεις στις διαμάχες μεταξύ των δύο πλευρών για ορισμένα θέματα, όπως το φυσικό αέριο της Μεσογείου και η κρίση στη Λιβύη, υποχώρησαν.

Ενώ οι οικονομίες των δύο χωρών υποφέρουν παρομοίως από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία και άλλων κρίσεων αναδυόμενων αγορών, το τουρκικό κανάλι «TRT Haber» ανέφερε, την Τετάρτη, 18 Μαΐου (Μαϊου), ότι η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην αιγυπτιακή πόλη  Σαρμ ελ Σεΐχ, θα συζητηθούν οι μελλοντικές στρατηγικές της Ισλαμικής Τράπεζας Ανάπτυξης και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την τουρκική οικονομία και τις τρέχουσες οικονομικές πολιτικές.

Η επικείμενη επίσκεψη έριξε φως στη σημασία της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της αιγυπτιακής και της τουρκικής πλευράς, οι οποίες έχουν αμοιβαίες επενδύσεις και μεγάλη εμπορική ανταλλαγή που συνέχισε να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, παρά την πολιτική ένταση φθάνοντας από τα 4,42 δισ. δολάρια στα 11,14 δισ. δολάρια, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

independentarabia.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr