Οι όροι της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ


Μάιος 18, 2022. Ελλάδα.

Η Τουρκία πρόκειται να θέσει στη Φινλανδία και τη Σουηδία όρους προκειμένου να συναινέσει στην πρόθεσή τους να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, γράφει η τουρκική εφημερίδα Sabah.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να πει «ναι» στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, γιατί δεν μπορεί να πιστέψει τις διαβεβαιώσεις που δίνουν για τους δεσμούς τους με εκπροσώπους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν- PKK.

Tο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Ερντογάν- αν δεν συμφωνήσουν- «δεν θα είναι ένας οργανισμός ασφαλείας, αλλά θα γίνει ένας τόπος όπου θα υπάρχουν πολλοί εκπρόσωποι τρομοκρατών».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, για να είναι η Τουρκία σε «συμμαχικές» σχέσεις με τις δύο αυτές χώρες πρέπει να πληρούνται οι δέκα προϋποθέσεις της Άγκυρας. 

Το δημοσίευμα τονίζει ότι οι δύο χώρες, Φινλανδία και Σουηδία, πρέπει να αποδεχθούν ότι «το PKK και τα παράγωγά του είναι τρομοκρατικές οργανώσεις».

Η Τουρκία, γράφει η Sabah, θα απαιτήσει από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να σταματήσουν να δέχονται μέλη οργανώσεων, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές, στα κοινοβούλια, καθώς και να σταματήσει την οικονομική υποστήριξη σε κουρδικούς σχηματισμούς υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατικής ομάδας ISIS.

Η Άγκυρα, αναφέρει το άρθρο, απαιτεί από τους υποψηφίους για ένταξη στο ΝΑΤΟ να αποφεύγουν την επαφή με την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν - PKK, καθώς και να σταματήσουν τις «δραστηριότητες» των μελών της οργάνωσης του ισλαμικού ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που απαγορεύεται στην Τουρκία.

Η Τουρκία θα απαιτήσει, ακόμη, από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι να επισπεύσουν τη διαδικασία έκδοσης καταζητούμενων μελών οργανώσεων που έχουν απαγορευτεί στο έδαφός της, καθώς και να σταματήσουν να υποστηρίζουν «οποιεσδήποτε ενέργειες κατά της ασφάλειας της Τουρκίας».

Η Άγκυρα καλεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία «να αναλάβουν κοινή πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα υποστηρίζει τακτικές διαβουλεύσεις και στενή συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», γράφει η εφημερίδα.

 Η Sabah αναφέρει ότι η Τουρκία θα ζητήσει «να διακοπούν οι ταμειακές ροές τρομοκρατικών οργανώσεων και να μπλοκαριστούν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί» στις σκανδιναβικές χώρες.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr