Η Τουρκία θέλει μαχητικά αεροσκάφη F-35 με αντάλλαγμα την έγκριση των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ


Μάιος 18, 2022. Ελλάδα.

Οι τουρκικές αρχές έθεσαν όρους, η εκπλήρωση των οποίων θα οδηγήσει στην έγκριση της χώρας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αναφέρει η ρωσική «The Moscow Post».

Το δημοσίευμα επικαλείται το Bloomberg , σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία θέλει να μπει στο πρόγραμμα για την παραγωγή αμερικανικών μαχητικών F-35 πέμπτης γενιάς. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να άρει τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στη χώρα λόγω της αγοράς των ρωσικών συστημάτων S-400.

Η Άγκυρα επιμένει επίσης ότι οποιοσδήποτε νέος υποψήφιος του ΝΑΤΟ να αναγνωρίσει τις ανησυχίες της για τις κουρδικές οργανώσεις, τόσο εντός Τουρκίας όσο και εκτός, στη Συρία και το Ιράκ. 

Στη λίστα με τα αιτήματα είναι επίσης η άρση των περιορισμών στις εξαγωγές όπλων από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, που θεσπίστηκαν λόγω των εχθροπραξιών στη Συρία το 2019.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν έχει νόημα να έρθει στην Άγκυρα για διαπραγματεύσεις, αφού η χώρα δεν θα αλλάξει θέση στο θέμα αυτό.

Μέλη του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σουηδίας ανακοίνωσαν την απόφαση να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Παράλληλα, εάν εγκριθεί η αίτηση, η χώρα δεν θα τοποθετήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της, καθώς και πυρηνικά όπλα.

Νωρίτερα, οι φινλανδικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι η πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στα μέσα Απριλίου. Προς το παρόν, η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν το καθεστώς των κρατών εταίρων του ΝΑΤΟ. Μέλη της Συμμαχίας είναι 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας και της Νορβηγίας.

moscow-post.su

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr