Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Πρόεδρος Βουλγαρίας σε απεσταλμένο των ΗΠΑ: ζήτησε ενίσχυση του στρατού και κατανόηση για τα Σκόπια


Μάιος 19, 2022. Ελλάδα.

Σόφια.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αλλάζει ριζικά το περιβάλλον ασφαλείας όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στην Ευρώπη. Αυτό απαιτεί επανεξέταση και πραγματική δράση εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την αλλαγή των προσεγγίσεων για την ασφάλεια και την ειρήνη».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ σε συνάντηση του Dаndukаv 2 με την βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Κάρεν Ντόνφριντ, η οποία επισκέπτεται τη Βουλγαρία, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του αρχηγού του κράτους.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Βουλγαρίας και Ηνωμένων Πολιτειών, ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και την πολιτική της διεύρυνσης της Ε.Ε.


Ζήτησε υποστήριξη στην άμυνα


Κατά τη συνάντηση, ο αρχηγός του βουλγαρικού κράτους ζήτησε έγκαιρη υποστήριξη από τους συμμάχους μας για την αποτροπή απώλειας αμυντικών δυνατοτήτων της βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας μέχρι την παραλαβή των παραγγελθέντων και εξοφλούμενων από τη χώρα οκτώ αεροσκαφών F-16.

 «Η διασφάλιση της αεροπορικής μας κυριαρχίας είναι εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο για τη Βουλγαρία, αλλά και για τους εταίρους μας», είπε ο αρχηγός του κράτους.

Ο Ράντεφ τόνισε επίσης την ανάγκη ενσωμάτωσης των κύριων έργων εκσυγχρονισμού του βουλγαρικού στρατού μέσω κοινών συστημάτων ελέγχου και επιμελητείας.


Οι Βούλγαροι στα Σκόπια


Συζητήθηκε, επίσης, ότι η πρόοδος στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στα Δυτικά Βαλκάνια που αποτελεί στρατηγικό στόχο για την υποστήριξη της ασφάλειας και της σταθερότητας της Ευρώπης.

 «Η Βουλγαρία ενδιαφέρεται περισσότερο να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, αλλά αναμένουμε σαφείς και αναμφισβήτητα νομικά δεσμευτικούς μηχανισμούς και πραγματικά βήματα για την εξάλειψη της ρητορικής μίσους και συστηματικών παραδειγμάτων διακρίσεων σε βάρος πολιτών με βουλγαρική ταυτότητα», τόνισε ο επικεφαλής του βουλγαρικού κράτους.

Πρόσθεσε ότι η εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης για ένταξη στην ΕΕ, η επίτευξη βιώσιμων και μη αναστρέψιμων λύσεων για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, καθώς και η ένταξη των Βουλγάρων των Σκοπίων στο Σύνταγμα της χώρας σε ισότιμη βάση με άλλα έθνη, είναι το κλειδί για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, αφού εξασφαλιστούν τα δικαιώματά τους.

 

 «Έχει διαμορφωθεί ευρεία συναίνεση στη βουλγαρική κοινωνία για αυτό το θέμα, επιβεβαιωμένη από το κοινοβούλιο, και οποιαδήποτε υποχώρηση απειλεί τη σταθερότητα στο ίδιο το κράτος μέλος της ΕΕ», τόνισε ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ.

24chasa.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr