Το Κοινοβούλιο του Καναδά αναγνώρισε την απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας ως γενοκτονία


Φωτό: zmina.info

Μάιος 19, 2022. Ελλάδα.

Η Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά αναγνώρισε ομόφωνα τη μαζική απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας το 1944 ως πράξη γενοκτονίας.

Σύμφωνα με την «Ευρωπαϊκή Αλήθεια»,  αυτό ανακοίνωσε η πρέσβειρα της Ουκρανίας στον Καναδά Γιούλια Κοβάλιβ  στη σελίδα της στο Facebook.

«Η Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά μόλις ενέκρινε ομόφωνα ένα ψήφισμα που αναγνωρίζει τη μαζική απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας από το σοβιετικό καθεστώς το 1944 ως πράξη γενοκτονίας.

Από εδώ και στο εξής, η 18η Μαΐου θα εορτάζεται κάθε χρόνο στον Καναδά ως η Απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας (Ημέρα Μνήμης «Sürgünlik»», έγραψε.

Ο βουλευτής του λαού Ρουστέμ Ουμέροφ γράφει επίσης για αυτήν την απόφαση. 

Υπενθυμίζεται ότι η απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας αναγνωρίστηκε ως γενοκτονία στην Ουκρανία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Το 2019, μια τέτοια πρωτοβουλία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων του Καναδικού Κοινοβουλίου.

Από τις 18 έως τις 20 Μαΐου 1944 πραγματοποιήθηκε η απέλαση των Τατάρων από την Κριμαία. Σε δύο ημέρες, οι σοβιετικές δυνάμεις ασφαλείας μετέφεραν βίαια έως και 194.000 ανθρώπους από τη χερσόνησο στην ενδοχώρα.

eurointegration.com.ua

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr