Αλβανία: Στις 18:00 ψηφίζεται ο νέος πρόεδρος της χώρας!

«Το διάταγμα απόλυσης υπεγράφη από τον Πρόεδρο  Ιλίρ Μέτα στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται»


Ιούνιος 4, 2022. Ελλάδα.

Τίρανα.

Ο στρατηγός Μπαϊράμ Μπεγκάι, ο οποίος είναι πλέον ο επίσημος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει λάβει 37 υπογραφές των σοσιαλιστών βουλευτών που έχουν κατατεθεί στο αλβανικό κοινοβούλιο. 

Μάλιστα, υπέβαλε στον Υπουργό Άμυνας και στον Πρωθυπουργό την αίτηση παραίτησης από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού γιατί ο νόμος επιβάλλει και υποχρεώνει να μην εκλέγονται οι στρατιωτικοί σε σημαντικές πολιτικές θέσεις.

Το διάταγμα απόλυσης υπεγράφη από τον Πρόεδρο Μέτα από την Κωνσταντινούπολη, καθώς ο πρόεδρος βρίσκεται εκεί για να παραστεί σε διεθνές φόρουμ. Αυτό ξεκαθάρισε ένα αδιέξοδο που θα μπορούσε να είχε δημιουργηθεί αλλά επιλύθηκε μέσω της συνεργασίας μεταξύ των θεσμών.

Νωρίτερα, ο Μέτα είχε προειδοποιήσει ότι θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση της Συνέλευσης εκφραστεί με ψηφοφορία.

«Για αυτό το θέμα και τις ιδιαιτερότητές του, ο Πρόεδρος Μέτα είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Πελέσι» - ανακοίνωσε το προεδρείο, αναφερόμενο στο διάταγμα παραίτησης Μπεγκάι, από τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλιστών, Ταουλάντ Μπάλα, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ελπίζει ότι ο Μέτα δεν θα δημιουργήσει προβλήματα με το διάταγμα, αλλά ότι έλαβαν μέτρα από κοινού με τη Νομική Επιτροπή.


«Πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία θα περιλαμβάνει εντός των επόμενων ωρών τον σημερινό Πρόεδρο που θα κάνει την απελευθέρωση και αυτή δεν θα είναι, νομίζω, η επόμενη μάχη.

 «Αλλά έχουμε σκεφτεί επίσης έναν τρόπο να επιλύσουμε εάν υπάρχει αδιέξοδο με τον Πρόεδρο», είπε ο Μπάλα.

Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας Ταουλάντ Μπάλα και η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νόμων Κλοτίλντα Μπούσκα , βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τριήμερη συζήτηση στην Προεδρία της Συνέλευσης για να συζητήσουν πώς θα προχωρήσουν περαιτέρω.

Το Σύνταγμα της Δημοκρατίας ορίζει ότι ο Πρόεδρος δεν μπορεί να κατέχει κανένα άλλο δημόσιο αξίωμα. 

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να κατέχει άλλο δημόσιο αξίωμα, δεν μπορεί να είναι μέλος κόμματος ή να ασκεί άλλη ιδιωτική δραστηριότητα», αναφέρεται στο άρθρο 89 του Συντάγματος της Δημοκρατίας.

 Εν τω μεταξύ, τον βαθμό του υποστράτηγου μπορούν να έχουν μόνο εν ενεργεία αξιωματικοί.

Gazeta Dita

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr