Ακίλα Σάλεχ: Η Τρίπολη βρίσκεται πάλι υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων


Ιούνιος 4, 2022. Ελλάδα.

Λιβύη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (HoR)  Ακίλα Σάλεχ είπε ότι η Τρίπολη βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ενόπλων ομάδων, λέγοντας ότι η είσοδος στην πρωτεύουσα μπορεί να γίνει μόνο μέσω μαχών ή με τη συγκατάθεση αυτών των ενόπλων ομάδων.

Ο Σάλεχ πρόσθεσε σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Σύρτη την Τρίτη, για να συζητηθεί ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μπασάγκα, ότι για να αποφευχθεί η αιματοχυσία, η Σύρτη είναι ο εγγυητής της απελευθέρωσης της κυβέρνησης από τις ένοπλες ομάδες.

Ο Πρόεδρος της HoR κατηγόρησε επίσης τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης –ο οποίος απουσίαζε από τη συνεδρίαση– για παραβίαση των ισχυόντων νόμων και τον έλεγχο της οικονομικής απόφασης στο κράτος, λέγοντας ότι αυτό που έκανε ο διοικητής μπορεί να ισοδυναμεί με αδίκημα κατάχρησης της εξουσίας.

Ο Σάλεχ είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να διοικείται από το διοικητικό συμβούλιο και όχι μόνο από τον διοικητή, προσθέτοντας ότι τα κεφάλαια πρέπει να διατηρηθούν και οι δαπάνες πρέπει να εγκρίνονται μόνο με προϋπολογισμό.

Ο Saleh κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τον ορισθέντα πρωθυπουργό, Φατχί Μπασάγκα, και ορισμένους κυρίαρχους κρατικούς θεσμούς, να πραγματοποιήσουν συνεδρίαση στα κεντρικά γραφεία του HoR στη Σύρτη την Τρίτη, αλλά οι επικεφαλής των κρατικών κυρίαρχων θεσμών δεν παρευρέθηκαν και αυτό έκανε  τον πρόεδρος της HoR να δηλώσει ότι τα ιδρύματα αυτών των αξιωματούχων λειτουργούν υπό το HoR και πρέπει να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία του.

Ζήτησε επίσης να τερματιστούν τα εμπόδια που καθυστέρησαν τη διεξαγωγή εκλογών τον περασμένο Δεκέμβριο, λέγοντας ότι η HoR εργάζεται για τη σύνταξη ενός νέου συντάγματος για τη Λιβύη που θα τεθεί σε δημοψήφισμα στον λιβυκό λαό για να οδηγήσει σε εκλογές το συντομότερο δυνατό.

Libyan Express

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr