Σκόπια: Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την πρωτοβουλία της Γαλλίας για άρση του βουλγαρικού βέτο


Ιούνιος 28, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τις προσπάθειες της Γαλλίας για την επίτευξη μιας επιτυχούς λύσης και παραμένουν έτοιμες να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο στη διευκόλυνση του συμβιβασμού, δήλωσε στην Voice of America o εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν ρωτήθηκε πώς σχολίασαν την πρόταση της Γαλλίας για άρση του βουλγαρικού βέτο, η οποία προβλέπει διμερή διαμάχη να

συμπεριληφθεί στο διαπραγματευτικό πλαίσιο της ΕΕ, σε αντίθεση με τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για διμερή επίλυση της διαφοράς.

Η γαλλική πρόταση ψηφίστηκε στη βουλγαρική Βουλή, ενώ ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι την απέρριψε ως απαράδεκτη με τη σημερινή της μορφή, με πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλιών εάν γίνουν αποδεκτές αλλαγές.

«Δεδομένης της σημασίας αυτής της διαδικασίας για τις χώρες της περιοχής και για την Ευρώπη γενικότερα, ελπίζουμε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα συνεχιστούν και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε την υποστήριξή μας όπου είναι χρήσιμο. Καλωσορίζουμε τη Γαλλία για τις προσπάθειές της να επιτύχει μια επιτυχημένη λύση για την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό. Οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη και παραμένουμε έτοιμοι να παίξουμε εποικοδομητικό ρόλο στη διευκόλυνση του συμβιβασμού», είπε ο εκπρόσωπος.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έχουν θέσει τα θεμέλια και ότι τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της ενταξιακής διαδικασίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ισχυρός υποστηρικτής της ενσωμάτωσης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ. Πιστεύουμε ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται εξ ολοκλήρου στην ΕΕ».

«Η διαδικασία διεύρυνσης προωθεί τη μακροπρόθεσμη ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν «πολλές δηλώσεις ηγετών της ΕΕ σχετικά με τη σημασία της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ για την ενίσχυση της Ευρώπης την ασφάλεια, καθώς και τη συλλογική μας ασφάλεια».

Οι όροι Κοβάτσεσφσκι

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε την έγκριση της πρότασης από το βουλγαρικό κοινοβούλιο και είπε ότι οι συνομιλίες με τους εταίρους στη Βόρεια Μακεδονία θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

 

Ο Πρωθυπουργός Κοβάτσεφσκι είπε ότι το κράτος έχει τρεις βασικές απαιτήσεις για το διαπραγματευτικό πλαίσιο και είναι η πλήρης αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας, τα ιστορικά ζητήματα να μην αποτελούν μέρος του διαπραγματευτικού πλαισίου και οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν πριν από την ένταξη Βούλγαρων, Κροατών και Μαυροβουνίων στο σύνταγμα.

 

Είπε ότι χρειάζονται εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξουν νέες συνθήκες από τη Βουλγαρία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

глас на Америка

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr