Ο Μπασάγκα ζητά την εκκένωση της πρωτεύουσας της Λιβύης από βαρέα όπλα


Ιούνιος 11, 2022. Ελλάδα.

 

Ο πρωθυπουργός της λιβυκής κυβέρνησης, που διορίστηκε από το κοινοβούλιο, Φατχί Μπασάγκα, ζήτησε να θεσπιστούν διευθετήσεις ασφαλείας που θα βρίσκονται υπό την επίβλεψη της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την εκκαθάριση της πρωτεύουσας, Τρίπολης, από βαρέα όπλα.

Ο Μπασάγκα έγραψε στο Twitter: «Η προστασία των αμάχων και των αθώων πολιτών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διευθετήσεων ασφαλείας υπό την επίβλεψη της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την εκκαθάριση της πρωτεύουσας από όλα τα είδη βαρέων και μεσαίων όπλων».

 

 «Εκλογές δεν γίνονται με μια παράνομη συμμορία»

 

Ο Μπασάγκα τόνισε ότι δεν μπορεί να εδραιωθεί η ασφάλεια και η ειρήνη χωρίς την παρουσία ενός κράτους του οποίου οι αρχές απολαμβάνουν συνταγματική και νομική νομιμότητα.

«Αυτό μας προτρέπει να προχωρήσουμε προς τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές», είπε.

Ο Μπασάγκα πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν να εμπιστευτείς μια παράνομη συμμορία που προσποιείται ότι μπορεί να εγγυηθεί τη διεξαγωγή εκλογών ενώ δεν έχει έλεγχο την τάξη και την ασφάλεια των πολιτών».

Ο Λίβυος Πρωθυπουργός συνέχισε: «Προτιμήσαμε την ειρήνη από τις μάχες, απλώσαμε τα χέρια μας σε όλα τα μέρη και κερδίσαμε μια συναίνεση στη Λιβύη μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και του κράτους και στέψαμε αυτή τη συναίνεση με τη γέννηση μιας λιβυκής κυβέρνησης για όλους τους Λίβυους χωρίς εξαίρεση».

 

Συγκρούσεις πάλι στην πρωτεύουσα

 

Συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Τρίπολη χθες το βράδυ μεταξύ ένοπλων ομάδων που έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων, εν μέσω αναφορών για κινητοποίηση ένοπλων ομάδων οπλισμένων με βαρύ οπλισμό από τις περιοχές γύρω από την Τρίπολη.

Ενώ η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, Στέφανι Ουίλιαμς, σχολίασε τις συγκρούσεις γράφοντας στο Twitter:

«Φτάνει πια! Αρκετά σημαίνει αρκετά», ζητάμε την απόλυτη ηρεμία και την προστασία των αμάχων παντού στα λιβυκά εδάφη.

alghad.tv

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr