Κατεχόμενη Κύπρος: Διαμαρτυρία κατά της νέας συνεργασίας με την Τουρκία


Ιούνιος 8, 2022. Ελλάδα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των διατάξεων του νέου πρωτοκόλλου για τη χρηματοπιστωτική και οικονομική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), η οποία, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην τουρκικό τμήμα  της Λευκωσίας, αυτό αναφέρει ρωσικό δημοσίευμα που επικαλείται την κυπριακή εφημερίδα Cyprus Mail.

Μιλώντας στη διαμαρτυρία, ο αρχηγός της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερκχουρμάν, κατηγόρησε τη σημερινή τουρκοκυπριακή ηγεσία ότι προσπαθεί να ενισχύσει αυταρχικές τάσεις σε βάρος της κοινωνίας.

Οι διαδηλωτές τάχθηκαν κατά των διατάξεων του πρωτοκόλλου για την ιδιωτικοποίηση των θαλάσσιων λιμένων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τον περιορισμό των δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα θεωρούν αυτό το έγγραφο ως «προδοσία» και «παράδοση» στην Άγκυρα.

Ένα άλλο θέμα δυσαρέσκειας μεταξύ των συμμετεχόντων στη διαμαρτυρία ήταν η αύξηση της τιμής της βενζίνης στα βόρεια της Κύπρου.

Η δράση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε μπροστά από το κτίριο της Τουρκοκυπριακής Συνέλευσης - το μονοθέσιο κοινοβούλιο της Κατεχόμενης Κύπρου. 

Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση προσπάθησαν να περάσουν μια αναφορά καταδίκης του πρωτοκόλλου στους βουλευτές, αλλά απορρίφθηκε από τους εκπροσώπους του νομοθετικού σώματος.

«Moskovskiy komsomolets»

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr