Η Ρωσία «ανησυχεί» για την τουρκική εισβολή στη Συρία


Ιούνιος 3, 2022. Ελλάδα.

Η πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει μια νέα εισβολή στη Συρία συνεχίζει να δημιουργεί αντιπαραθέσεις στη διεθνή σκηνή, γράφουν τούρκικα δημοσιεύματα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε μια αξιοσημείωτη δήλωση την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτώντας ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

 Στην τελευταία του δήλωση σχετικά με το θέμα, ο Ερντογάν είπε: «Μπαίνουμε στη νέα φάση της προσπάθειάς μας να δημιουργήσουμε μια ασφαλή ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων μας».

«Οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορούν να επιλυθούν με τον στρατό της Συρίας»

Η πιο πρόσφατη αντίδραση για την τουρκική εισβολή ήρθε από τη Ρωσία. 


«Ελπίζουμε ότι η Άγκυρα θα απέχει από μια κίνηση που θα επιδεινώσει επικίνδυνα τις ήδη δύσκολες τρέχουσες συνθήκες στη Συρία», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

 «Ένα τέτοιο βήμα που πρέπει να γίνει χωρίς την έγκριση της συριακής κυβέρνησης παραβιάζει άμεσα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα οδηγήσει σε αύξηση της έντασης στη Συρία», είπε η Ζαχάροβα.

Ο Ρωσίδα εκπρόσωπος είπε: «Κατανοούμε τις ανησυχίες της Τουρκίας για την εθνική της ασφάλεια στις παραμεθόριες περιοχές» και είπε ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μόνο με την ανάπτυξη του συριακού στρατού στην περιοχή. 

Η Ρωσία υποστήριξε την κυβέρνηση Μπασάρ Άσαντ στον πόλεμο στη Συρία.


Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην εισβολή


Δηλώσεις κατά της τουρκικής εισβολής έκαναν και οι ΗΠΑ, που υποστηρίζουν το YPG, τη συριακή προέκταση της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, γράφουν τα τούρκικα δημοσιεύματα.

 Σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε: «Είμαστε αντίθετοι σε κάθε βήμα που θα αυξήσει τις εντάσεις στη βόρεια Συρία».

Αναφέρεται ότι ενώ συνεχιζόταν η συζήτηση, η συριακή κυβέρνηση προχώρησε σε ενέργειες κατά ενδεχόμενης επιχείρησης της Τουρκίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστότοπου «Middle East Monitor», ο στρατός της κυβέρνησης του Μπασάρ Άσαντ έχει αναπτύξει στρατιώτες στα βόρεια της πόλης Τελ Ριφάτ και του Χαλεπίου.

(gazeteduvar.com.tr, sozcu.com.tr)

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr