Σκόπια: Απαράδεκτη η γαλλική πρόταση


Ιούνιος 23, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια/Βρυξέλλες.

Ο Πρωθυπουργός Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι είπε ότι η γαλλική πρόταση ήταν απαράδεκτη για τον ίδιο και τη χώρα του.

«Η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια εδώ και 17 χρόνια. Είμαστε εδώ σήμερα και οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και ένα σοβαρό πλήγμα για την Ε.Ε. 

Εμείς, η Αλβανία και η περιοχή δεν πρέπει να μείνουμε ακίνητοι εξαιτίας ενός κράτους μέλους, το οποίο αδυνατεί να συντονιστεί και να διασφαλίσει το ξεμπλοκάρισμα της ευρωπαϊκής μας πορείας.


Τα διμερή ζητήματα δεν πρέπει να γίνουν πολυμερές πρόβλημα. Ως χώρα δεσμευμένη σε μια κοινή λύση, ξεκινήσαμε διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία για να βρούμε μια λύση με ευρωπαϊκές αξίες.

 Εδώ και μήνες αφιερώνουμε χρόνο στο μέλλον. Η Βουλγαρία αποφάσισε να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να επιβάλει εκ νέου έναν αποκλεισμό που δεν κάνει καλό σε κανέναν. Είναι καιρός η ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Όσο για τη γαλλική πρόταση, είναι απαράδεκτη για τη Βόρεια Μακεδονία.

«Η πρόταση που θα ήταν αποδεκτή για τη Βόρεια Μακεδονία, πρέπει να περιέχει: ‘σαφή διατύπωση της μακεδονικής γλώσσας στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και σαφή προστασία της μακεδονικής ταυτότητας’. 

«Τα ιστορικά ζητήματα δεν μπορούν να αποτελούν μέρος του διαπραγματευτικού πλαισίου», είπε ο Κοβατσκέφσκι.

Makfax

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr